Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво казват експертите: По-умни ли са разхвърляните хора

16 септември 2024, 14:14 часа

Тенденцията да бъдеш разхвърлян често се поражда от гениалния ум. Тук можем да споменем имена като Марк Твен или Алберт Айнщайн, които са известни с бъркотията, която са създавали по време на работния си процес.

Още: 7 причини домът ви винаги да изглежда разхвърлян

Но дори и разхвърлянето има граници, тъй като не винаги е показател за изобретателност или гениалност. Защото понякога постоянният хаос е недостатък, който дълбоко засяга ежедневието ви.

Как да разбираме реда и хаоса

Хаос и ред като концепции, но и на практика и двете използват почти едни и същи правила.

Ако можете да работите или живеете по-спокойно в подредена стая, можете да бъдете по-креативни в неподредена стая. Това показва проучване от 2013 г. на Университета на Минесота.

Средата, в която живеем, силно влияе върху начина, по който се държим в ежедневието и през целия живот.

В този експеримент са наблюдавани две групи служители, като първата група с най-подредени офиси са по-точни в работния процес и обикновено консумират здравословна храна. Докато другата група, която работи в по-хаотична среда, е наблюдавана като по-креативна по време на работния процес и в същото време консумира по-малко здравословни храни.

Следователно, за да намерите бързи и много по-креативни решения, изглежда трябва да излезете малко извън кутията и да бъдете спонтанни и разхвърляни.

Как да стане това

Изцяло зависи от вас и от това как успявате да комбинирате мислите си. Според психолога Джой Пол Гилфорд мозъкът може да бъде обучен да бъде едновременно по-креативен и продуктивен. Иначе известен като „мечтаене“, този метод ви помага да тренирате, като създавате нови сценарии за ежедневни проблеми.

По този начин можете да отворите нови хоризонти, което се превръща в повече възможности за вас. Това не означава непременно, че трябва да губите време цял ден само в този процес, но пътуването с ума ви помага да намерите бързи решения на малки проблеми и ви прави по-креативни.

Още: 5 признака, че имате твърде много вещи

Този малко по-безгрижен начин на живот, отколкото може би сте свикнали, ви помага да мислите за нещата в нова светлина. Всичко, което трябва да направите, е да оставите ума си да се разшири в нови фази, които могат да ви научат на нови начини да се справяте с ежедневните ситуации.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес