Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е терин и какви предимства има в кухнята?

13 януари 2022, 16:50 часа

Вероятно, когато сте попадали на рецепти с терин, сте считали, че това е подправка или продукт, присъстващ в рецептата, и сте се чудили какво точно представлява. Ще ви изненадаме – теринът не е храна. Той е специфичен съд за готвене.

Какво представлява теринът?

Това е керамичен съд за приготвяне на солени ястия и сладкиши, подобен на гювечетата, но с плътно затварящ се капак. Терминът навлиза в кулинарния свят на българите от Франция, която е родината на терина. Там се поднасят в терин главно супи и пастети, които украсяват в скъпите френски ресторанти с цели билки за разкош и стилна визия, но вие може да приготвите в съда и зеленчуци с или без месо, както и различни сладкиши. Терините са един от върховете на френската кулинария, доказателство за майсторството на готвача, и са широко разпространени и ценени, заради безспорните си предимства.

Предимства на терина в кунята

  • Този съд позволява да се приготвя пъстро разнообразие от ястия – от пастети през супи и зеленчуци, месо до сладкиши, пасти и кексове. Това улеснява домакинята и я освобождава от покупката на множество различни тави и тенджери за всяка отделна гозба.
  • Терин се използва като термин не само за съда, но и за ястия, приготвени в него, и се превръща в символ на френската кулинарна култура, символ на лукс, стил и готварско майсторство. Модерно е да приготвите ястие в терин. Показва ви като отлична домакиня и майстор на кулинарното изкуство.
  • Храната, приготвена в терин, независимо дали е сладка, или солена, придобива специфичен вкус и аромат, неподправен и несравним с приготвените в други съдове.
  • Може да откриете неограничено количество великолепни рецепти за ястия в терин, които да изпробвате и да очаровате близките си и своите гости.
  • Здрав съд е, който се почиства лесно.
  • Правите стени на съда позволяват получаване на перфектна форма на ястията ви.
  • Плътно прилепналият капак позволява на съставките да се задушат, храните да останат крехки и сочни, а десертите, които сте замразили, да запазят съвършената си форма.
  • Устойчив е на ниски и високи температури.
  • Повечето терини са изрично изчистени от съдържание на олово, кадмий и никел. Храните, приготвени в тях, не съдържат вредни вещества, усвоени от съда по време на готвенето, и се грижат за здравето ви.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес