Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е общото между директивата Ecodesign и отопляването с камини на дърва

12 септември 2021, 09:54 часа

Все по-модерни термини се появяват на небосклона и някак свикнахме да ги използваме в своето ежедневие. Някои са просто лек способ за модернизиране на речника ни, но пък други определено имат отношение към подобряването на начина ни на живот. Днес ще ви разкажем именно за един такъв термин, който се използва при голяма част от уредите за отопление на твърдо гориво. Ecodesign е директива, която касае използването на камини на дърва, котли на твърдо гориво, печки и други уреди, които са едни от най-сериозните източници на вредни емисии, замърсяващи околната среда. Акцента на нормативния акт е фокусиран към това да се ограничи интензитета на освобождаваните в атмосферата вредни газове. Екологичността на ново произведените такива уреди на твърдо гориво определено е от значение да се опази въздуха оптимално чист и в норми, които не застрашават живота на Земята.

Връзка между камините на дърва и Ecodesign

За да могат да продават своите камини на дърва и твърдо гориво все повече производители се налага да се съобразят с нормативните актове. Това прави уредите напълно конкурентни и съпоставими спрямо изискванията за опазване на въздуха. Същността на нормативната директива се състои в следното:

- Камините и останалите видове уреди, които използват дърва и твърдо гориво да намалят консумацията на ресурси. Колкото и странно да ви звучи то самия регламент цели намаляването с до 20 % на използваните горива за отопление. А на практика това е добре дошло за потребителите, чиито уреди ще консумират по-малко ресурс, което ще доведе до икономии;

- Намаляване не само на разхода, но и на освобождаването на вредните емисии с 20 %, което ще сведе количествата фини прахови частици до по-ниски стойности;

- С 20 % по-висока ефективност от използване на уредите на дърва.

Изключително важни са регламентите, които ЕС приема през 2009 г. Това е една своеобразна рамка, чиято цел е да се намали потреблението на твърдо гориво, а наред с това да се установи екологично равновесие. Замърсяването на въздуха е факт и не бива за сметка на личния си комфорт и топлина през зимата да продължаваме с високите темпове на замърсяване на въздуха.

Затова, когато избирате средство, уред или друг алтернативен продукт, който използва дърва и твърдо гориво за отопляване е важно да акцентирате на това дали същия притежава сертификат Ecodesign.

Защо е важно

Личната ни ангажираност не се свежда само до това да инсталираме инсталацията с камина на дърва и да се насладим на комфорта, който уреда ни доставя. Когато даден  уред или система влияят неблагоприятно върху въздуха то това е небрежност и липса на отговорност. Затова все повече търговци на камини у нас акцентират върху това, че предлаганите от тях отоплителни решения са:

- Икономични;

- Рентабилни;

- Високоефективни;

- Екологични, благодарение на притежавания сертификат за Ecodesign.

У нас, според информация на Toplif, по оперaтивнa прогрaмa ”Околнa средa 2014-2020” насърчава домакинствата да подменят старите печки на дърва с нови, притежаващи сертификат Ecodesign, което е основна стъпка към подобряване условията на живот на населението.

Сами можете да прецените как един уред буквално може да се превърне в брънка от системата за глобализация в борбата със замърсяването. Именно поради това ви призоваваме да бъдете отговорни и да отдадете своя принос за бъдещите поколения като инвестирате екологични и високоефективни камини на дърва и твърдо гориво, изработени по най-високи стандарти.

При покупка на нов камина е нужно да акцентирате на информацията, която е изписана на специален етикет, който трябва да съдържа информация за:

- Партиден номер на камината;

- Марка и производител на уреда;

- Енергиен клас;

- Отоплителна мощност и т.нат.

Това са изискуемите данни, които са свързани с това да се установи дали продукта е изработена съобразно установените европейски регламенти.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес