Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е най-добре да пием в жегите, за да се разхладим?

25 юли 2024, 19:33 часа

Всяко лято и по време на всяка грипна епидемия лекарите ни съветват да приемаме адекватно количество течности, за да останем хидратирани. Много хора обаче не се вслушват в този съвет, което поражда риск за здравето им. Дехидратацията е особено опасна за бебетата и малките деца, при които може да доведе до животозастрашаващи състояния.

Що се касае до хидратацията при възрастните, природата е измислила хитър трик, за да ни принуди да се вслушаме в съветите на специалистите и да приемаме повече течности – жаждата. Горещото време ни кара да ожадняваме и да се нуждаем от напитка, за да се разхладим. Важно е обаче не само да приемаме течности, а какви течности се приемат.

Бирата например, считана за едно от най-популярните летни разхлаждащи удоволствия, се оказва, че носи само временно облекчение на жаждата, а скоро след консумацията ѝ ситуацията се влошава. И тъй като комбинацията от горещо време, слънце, дехидратация води до различни по тежест неразположения и здравословни проблеми, въпросът какво е най-добре да пием в жегите, се оказва от ключово значение за самочувствието и здравето.

Какви напитки НЕ трябва да пиете в жегата?

Какво е най-добре да пием в жегите?

Сред причините да се нуждаем от допълнителна хидратация са високата телесна температура, вирусно или друго заболяване, увеличена загуба на течности заради стомашно-чревно неразположение или обилно потене в жегите, горещото време, слънчевите бани и т.н.

Независимо от причината, която ни кара да ожадняваме, препоръчваните течности през лятото са едни и същи и те не включат нито алкохол, нито безалкохолни напитки. Вижте как отговарят специалистите на въпроса какво е най-добре да пием в жегите през лятото.

-          Вода

Водата е винаги препоръчвана от лекарите като най-важната напитка за добро здраве. Тя е първи избор на напитка за лятото и не е случайно, че е наричана извор на живот. Ако вкусът или по-скоро липсата на вкус не ви допада, може да добавите прясно изцеден лимон или резени от любимия плод, за да добавите вкус към водата си и да приемате повече. Макар да е най-ценната течност за лятото, тя не е единствената, която може да утоли жаждата. Препоръчва се и консумацията на други течности.

-          Мляко

Айрянът е ценен източник не само на живителни хидратиращи нотки, но и на много полезни за здравето вещества.

-          Чай

Зелен, бял, билков – какъвто и да изберете, няма да съжалявате. Консумирайте го изстуден и с наслада. Ползите от приема на чай надхвърлят многократно хидратацията, макар именно тя да владее най-силно мислите ни през лятото.

Спрете да приемате тази напитка в големите жеги, ако искате да сте здрави

-          Сокове

Соковете са подходящи само ако са прясно изцедени. Тези, които се продават в търговската мрежа в кутии и шишета, са пълни обикновено със захар, консерванти и оцветители и съдържат толкова малко количество плод, че само името им е натурални. Подобни сокове заедно с безалкохолните напитки, енергийните напитки, кафето, алкохолът, следва да се избягват. Приемът на алкохол и кафе по време на жегите може да причини сериозни здравословни проблеми особено ако това се случва под преките слънчеви лъчи, през най-горещите часове на деня или от хора с хронични заболявания.

-          Спортни напитки с електролити

Когато се изпотявате, вие губите не само вода, но и соли. Специално разработените за обилното потене в залата спортни напитки с електролити, са полезни и в града, и на плажа, защото осигуряват оптимални нива хидратация.

-          Течна храна

Не, не става въпрос за някакъв странен вид храна, а за повишена консумация на плодове и зеленчуци, богати на вода, като краставици, пъпеши, дини и други, които полагат за поддържането на оптимални нива на хидратация.

И все пак водеща остава водата. Пийте я, преди да усетите жажда.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес