Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е хубаво да съдържат постните раздавки за помен

07 март 2024, 07:15 часа

След смъртта на човека се правят помени. Смисълът на помените е да се осигури преминаването му от нашия свят в непознатия отвъден свят. Помен се прави на третия ден след смъртта, на деветия, и на четиридесетия.

В тяхна памет, вместо тях, да направим това, което те вече не могат да направят сами – добри дела за някого.

При подаване се казва „Бог да прости“. На помен може да се раздава храна, която покойникът много е обичал приживе.

Още: Голяма Задушница 2024: Ето какво никога не се прави

Друг момент, с който трябва да се съобразят близките, е дали поменът не съвпада с празник или пости. Ако са пости, нещата, които трябва да се раздават, трябва да са постни. Ако съвпадне с християнски празник се раздава храна, която е свързана с празника.

Раздавки по време на пости

Варено жито, хляб или пита, плодове, ябълки, дини, грозде, сини сливи, череши, смокини, оризовки, сусамки, локум, постни вафли, постни сладки, солети, сушени плодове, ядки, сготвена постна манджа или супи. Всичко това да е съобразено, дали се пости с олио, без олио, с риба, без риба, ….

1. Варено жито

Още: Как се приготвя традиционната питка за помен?

Рецепти за това как се приготвя варено жито, можете да намерите ТУК, но е добре да имате предвид, че то се приготвя от предходната вечер. Дали ще добавяте към него ванилия, канела или аромат на лимон, вече зависи от собствените ви предпочитания.

2. Постна пита - парастас

Питата, която се приготвя за помен, се нарича парастас. Тя се разчупва с ръце и първият къс се оставя на покойника, за да му е пътнина душата. В различните краища на България споменатата пита за помен пътнина се приготвя по различен начин, но обикновено представлява безквасна пита.

3. Вино

Още: Наближава Месопустна задушница: Раздаването на храна е важна традиция

Задължително при раздавки и помен присъства червено вино, но напоследък все повече се налага традицията да се поднася и този вид алкохол, който е предпочитан за консумация от покойника. Ако е консумирал алкохол.

4. Сладки

Независимо дали ще са бонбони или ръчно приготвени сладки или сладкиши, те са неизменна част от раздавките за помен. През постите се вземат само постни бонбони – лукчета и други.

5. Плодове

Още: Наближава първата за годината задушница: Ето как да се подготвите за нея

В някои краища се предлагат плодове за раздавка за помен. Все пак, ако искате да спазвате старите обичаи, то подредете на масата и различни плодове. Важно е те да са от онези, които са първи за сезона си, особено ако са били предпочитани от покойника.

При раздавките за помен най-важното е да се съобразите с това, което е обичал Вашият близък покойник.

Когато раздавате е важно, да сте смирен и да знаете, че го правите за близък човек!

Ето постни ястия, които са най-подходящи за помен

Още: Задушници 2024: Ето кога се падат 3-те най-големи Задушници тази година

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес