Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е астероид, метеор и метеорит

04 март 2020, 15:29 часа

Благодарение на популяризирането на науката в комиксите, литературата, филмите, все повече космически термини попадат в разговорната реч. В същото време имената на някои космически явления и обекти започнаха да се възприемат като синоними, въпреки че в действителност не са. Какво отличава астероид, метеор, метеорит, и какви други термини използват учените по отношение на тях, нека разберем сега:

Реклама

Какво е астероид?

Терминът "астероид" идва от древногръцкото "звездоподобно". Той започва да набира популярност, след 2006 г. и заменя понятието "малка планета".

Астероиди са наричани ​​сравнително малки небесни тела, които се въртят в слънчева орбита. Най-често, те имат неправилна форма, а средният им диаметър не надвишава 1500 км. В този случай минималният диаметър на астероида трябва да бъде най-малко 30 m. По-малките небесни тела се наричат ​​метеороиди. По отношение на маса и размер астероидите са много по-малки от планетите на Слънчевата система. Те също нямат своя собствена атмосфера, но могат да имат спътници.

Счита се, че Слънчевата система може да наброява около 1,1–1,9 милиона обекта с диаметър повече от 1 км. В момента обаче, според Центъра за изследване на малки планети към Смитсоновската астрофизична обсерватория (МРС), за цялото време на наблюдение са открити 794 832 астероиди.

Най-големият астероид в Слънчевата система, известен до сега се е приемал Церера с диаметър 933 км, но от 2006 г. придобива статут на планета джудже. Други основни астероиди са Веста (520 км), Паласа (диаметър 524 км) и Юнона (133 км). В същото време астероид Vesta е единственият обект на астероидния пояс, който може да се види, без използване на специално оборудване.

Някога на астероидите са приписван и имената на героите от древногръцката и римската митология. По-късно астероидите с необичайни орбити започват да получават имената на герои, а след това са наричани, както се харесва на откривателите им. Сега официалните имена са присвоени на астероидите от Комитета по номенклатурата на малките планети.

Какво е метеор?

И двете думи, и "метеор", и "метеорит" имат един и същ гръцки произход - "плаващи във въздуха" или "повдигнати във въздуха". Някои, смятат тези думи за синоними, но това не е така. Метеор не означава космическо тяло, което е паднало на Земята, а самото явление, при което малки метеорити изгарят в атмосферата.

Няма значение, какво се е случило с метеорита: дали е паднал на Земята, превръщайки се в метеорит, отлетял назад от земната атмосфера или напълно изгорял. Следата от него, така или иначе ще е наречена метеор. В историческата наука, метеори наричат ​​всякакви небесни явления, наблюдавани в атмосферата. Сега тези явления се изучават от науката за метеорологията, докато метеорите в съвременния им смисъл, се изучават от метеорологията.

Метеорите могат да бъдат групирани в така наречените метеорни душове - постоянни маси от метеори, които редовно се появяват по едно и също време в една и съща част на небето. Те се образуват поради комети, които се разрушават в процеса на топене, когато преминават, през вътрешната част на Слънчевата система. От метеорните душове най-известните са Персеидите. Те се появяват всяка година през август в района на съзвездието Персей, Леониди (средата на ноември, съзвездието на Лъв) и Квадрантида (края на декември - началото на януари, съзвездие Бути).

Какво е метеорит?

Думата "метеор" идва от гръцката "вдигната във въздуха". Според речника на космическите термини на Роскосмос, метеорит са остатъците от извънземно тяло, паднало, върху земната повърхност. Метеорит, който не е напълно изгорен в атмосферата. Веднъж попаднал в земната атмосфера, метеоритът се нагрява до температура от няколко хиляди градуса, което от своя страна може да провокира раздробяването на космическото тяло.

Атмосферата на нашата планета "забавя" метеорита, в резултат, на което той губи своята космическа скорост, но понякога, въпреки това, метеоритът успява да остави кратер, върху земната повърхност. По цял свят по различно време са открити кратери, диаметърът, на които достигна от 200 м до 100 км.

За някои метеорити учените могат да установят, така наречените родителски тела. Например на Земята са открити метеорити от марсиански и лунен произход. Има голяма вероятност, някои метеорити да са фрагменти от различни планети не само на слънчевата, но и на други звездни системи. В момента научните доказателства за тази теория не са представени. Също така метеорити, могат да бъдат открити не само на повърхността на Земята, но и на други планети с атмосфера.

Според химичния състав астрономите разделят метеоритите на няколко вида. Първият вид е желязо. Те са 85% желязо и 12% никел. Техният дял от общия брой на метеоритите, открити на Земята, е около 5,7%, а повърхността им често е покрита с регламенти.

Вторият вид е желязо-камък, преходен между железни и каменни метеорити. Те съдържат приблизително равни количества никел желязо и силикати. Техният дял от общата маса на метеоритни находки е 1,5%.

Третият тип метеорити е камък. Те съставляват огромното мнозинство от тези, открити на нашата планета, 92,8%. Състоят се от оксиди на силиций, магнезий, калций, желязо, алуминий и някои други елементи. Съставът на повече от 90% от каменните метеорити съдържа така наречените хондри - милиметрови заоблени силикатни зърна. Наричат ​​се хондрити, а тези проби, в които не е открито присъствието на хондри, се наричат ​​ахондрити.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес