Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да сготвя за 8 март – идеалната трапеза за празника

08 март 2023, 07:45 часа

Ден на жената, на майката, на любимата, на приятелката – осми март е най-цветният празник, защото дамите са цветя. Понякога рози с бодли, понякога рядък еделвайс, понякога магарешки бодил. Но все пак – цветя.  Изтъкани от пъстри емоции, бурни като ураган, променливи като мартенско време, силни като скала, крехки като прашеца на пеперудените крила. В дамския месец на дамския празник ще бъдат поднесени милиони цветя и бонбони, а как ще отговорят жените? С вкусна трапеза.

Дами, готови ли сте за празника? Не, не питаме дали сте си избрали рокля и дали часът за фризьор е записан, а дали сте намерели решение на сложния въпрос „Какво да сготвя за 8 март?“ Менюто трябва да е подходящо за силната половинка, която ще ви зарадва за празника, но и да включва сладко изкушение за самите вас, което да се хареса и на господата. Менюто трябва да изразява и вашата същност, и смисъла на празника, да е вкусно, внимателно подбрано, да съдържа няколко ястия, но да не изисква от вас да прекарате целия ден в кухнята. Трудна задача? С нашите 3 рецепти ще се справите за 2 часа и ще поднесете кулинарни изкушения на масата.

Какво да сготвя за 8 март?

Предястие

Тъй като менюто, което подготвяте, най-вече цели да изненада господата до вас – мъж, син, баща, свекър, нека предястието да не е диетично, леко и вегетарианско. Забравете за салатите и разядките с мляко, извара и чушки, запретнете ръкавите и пригответе нещо с месо. Защото е празник, следва да е специално, различно и да е изненада.

Какво ще кажете за гъбки изненада? Ако са пълнени с любимото мъжко ястие – месото, наистина ще бъдат изненада. За рецептата са ви нужни големи гъби, свинска кайма, чието количество зависи от броя гъби – по 30-50 гр. за брой, лук, четвърт краве масло, парче кашкавал, подправки – сол, черен пипер, кимион, мазнина, магданоз. Приготвянето е изключително лесно – премахвате пънчетата, нарязвате ги на ситно и ги запържвате в мазнината с лука, каймата и подправките. Пълните гъбките с получената смес, покривате всяка гъбка с тънък резен масло и запичате във фурната. Малко, преди да ги свалите от огъня, поръсвате с настърган кашкавал. Мъжете около масата със сигурност ще останат приятно изненадани от тези гъбки, скрили с сърцевината си любимото им ястие – месото.

Основно ястие

Тук две мнения няма – пържоли. Традиционни са за празниците, мъжете ги обожават, не изискват много време и са вкусни и ароматни. Няма да ви учим как да приготвяте пържолите, но ще ви представим уникална рецепта за марината, с която да изненадате всички. Тя е сладко-горчиво-солена, каквато сте и вие – пъстра смесица от различни вкусове, променящи се, подобно на женското настроение. Тази марината олицетворява  женската същност и за нея ще ви трябват само 3 съставки – мед, горчица и соев сос. Сладко-тръпчиво удоволствие за небцето, което ще превърне всяка пържола в шедьовър. Приготвянето е елементарно – смесвате по равно от трите съставки и потапяте пържолите в маринатата. Колкото повече стоят, толкова по-добре. Около час-два са добро време. Предвидете го.

Десерт

Когато се чудите какво да сготвя за 8 март, вероятно най-трудно ви е с десерта. Силният пол не е фен на десертите, едва ли ще изпадне във възторг от сладолед или шоколад. Но какво ще кажете за десерт с алкохол? Имаме точната рецепта за вас.

Кейк с кафе и ликьор е очаквано добра комбинация. Лесен е и за приготвяне, без риск, че може да се провалите точно на празника, защото всъщност може да забъркате кейк, който умеете и правите всеки ден, но да добавете към сместа мляно кафе, портокалови корички и ликьор – чаша-две. Тези съставки ще променят напълно вкуса на обикновения делничен кейк и ще го направят опияняващо вкусен и за силния пол. Десертът беше предизвикателство, преди да чуете тази рецепта, нали? Запретвайте ръкави, вие сте, момичета.

Честит празник!

ОЩЕ: Страхотни пожелания за 8 март за приятелка

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес