Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим със старата почва за саксии?

05 октомври 2024, 09:00 часа

С наближаването на края на сезона градинарите се изправят пред въпроса какво да правят с почвата от саксии, сеялки и контейнери, когато всички едногодишни растения са приключили с цъфтежа. Културата на изхвърляне сега се смята за разточителна. Градинарите са станали по-съзнателни за отпадъците. Новата етика означава, че изхвърлянето на стара почва за саксии е просто неприемливо. Освен това, определено можете сами да рециклирате тази почва в собствената си градина.

Почвата за саксии и контейнери няма да се влоши за една година, но не трябва да я оставяте в саксия за растенията през следващата година. Това е така, защото хранителните вещества в почвата са до голяма степен изчерпани поради тазгодишния растеж. В допълнение, някои използвани почви за засаждане може да съдържат патогени. Но можете да използвате стара почва за засаждане в градинските си лехи. Може да се използва за създаване на нови лехи, за поставяне върху моравата, за покриване на почвата в съществуващи лехи или дори за направата на кутия за картофи.

 

Още: Лунен календар за октомври 2024 г. за градинарите

Запълнете дупки със стара почва

Използвайте стара почва, за да запълните всички дупки в пътеките си. Може да се използва и за покриване на съществуващи цветни и зеленчукови лехи. Почвата действа като вид мулч, предпазвайки леглата от температурни промени. Въпреки това, не използвайте почва от саксийни растения, които са умрели от болест без стерилизация.

 

Използвайте като основа

Още: Пръскане и поливане: Какво да правите със стайни цветя през есента?

Ако правите нови лехи във вашата градина, които ще се използват за цветя или култури през пролетта, старата почва за саксии е отлична основа. През пролетта ще ги покриете с нова почва и ще добавите подходящ тор.

 

Добавете към компостната купчина

Компостната купчина е най-простият вариант от всички: просто хвърлете старата си пръст или неизползваната половин торба пръст директно в кошчето за компост. Добрата компостна купчина трябва да бъде балансирана смес от зелен материал, кафяв материал и почва. Тъй като зелените и кафявите материали се смесват, старата почва за саксии ще бъде включена в компоста за използване в бъдещи насаждения.

Още: Типични грешки в градината, които всеки втори градинар допуска през есента

 

Направете слоеве върху моравата

Тревните площи се нуждаят от любов и през зимата. Защо не разпръснете тънък слой стара почва за саксии върху моравата си. С течение на времето ще попие в почвата и междувременно ще осигури известна защита на тревата през зимата.

 

Повторно използване в саксии

Напълно възможно е да използвате повторно почвата от засаждане в саксии, стига да я смесите с около ⅓ нова почва за саксии и да добавите тор за хранителни вещества.

 

Направете кутия за картофи

Кутия за картофи е домашен контейнер, направен от рамка от телена мрежа и висок до 1,2 м, в който ще се отглеждат картофи. Започнете този проект през есента, като добавите слоеве вестник на дъното на кутията, след това добавете използвана почва за саксии, нарязани есенни листа и компост. Оставете това през цялата зима и засадете картофи през пролетта.

Преди да използвате повторно почвата, уверете се, че не използвате повторно почва, която е била в саксии, съдържащи растения, умрели от бактериални, гъбични или вирусни заболявания.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес