Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, за да запазите страстта в интимния живот?

01 юли 2024, 11:01 часа

Всеки човек, независимо от пола си, има право на хубав, незабравим и вълнуващ секс. Но какво да правите, ако понякога ви се струва, че вече не сте способни на силно желание?

Реклама

Емили Нагоски - сексолог и психолог с двадесетгодишен твърди, че да изпълниш живота си със страст можеш да го направиш на всяка възраст. За да направите това, просто трябва да разберете себе си.

Анализирайте желанията си

За да подобрите качеството на интимния си живот, опитайте се да се вслушате в себе си. Кое е онова, което ви вълнува, и кое, напротив, ви отблъсква? За да проверите това, направете малко упражнение.

Върнете се към най-приятните преживявания в живота си и отговорете подробно на въпроси за тях.

- Какво се е случило с настроението и благополучието ви?

- Как се чувствахте в този момент (външен вид, психологическа нагласа)?

- Как се чувствахте по отношение на партньора си (външен вид, поведение, степен на интимност)?

- Опишете обстановката, включително всички специални моменти (напр. били сте в друга държава или на почивка).

Какъв беше самият процес?

Сега си спомнете за преживяване, което не ви е било особено приятно, и преминете през същите въпроси. По този начин можете да подчертаете моментите, които са подхранвали желанието ви или са действали в обратна посока. Работата по това да се наслаждавате на интимността е да пресъздадете благоприятните условия и да премахнете обезкуражаващите.

Често срещани фактори за възбуда

Всички жени са уникални, така че всяка ще има различен списък. Но има някои неща, които са подходящи за повечето:

Не и преди страстна нощ: 8 храни, които влошават интимния живот

Влюбване

Доверието, близостта на сърцето, грижата, чувството за сигурност - всички тези неща подобряват качеството на секса, тъй като не се налага да се притеснявате за връзката, да се сравнявате с някой друг или да изпитвате ревност в процеса.

Външен вид

Добре поддържано тяло, меки ръце, уверени движения, други привлекателни черти - колкото повече харесвате партньора си, толкова повече ви привлича той/тя, толкова повече можете да се насладите на процеса.

Атмосфера

Романтична вечер, бавни танци, масаж, съвместна вана, трогателни признания, сърдечни разговори - всичко това поражда усещане за сплотеност. Това може да включва и разговори или намеци през деня за това колко хубаво може да бъде да прекарате вечерта заедно.

Любов към себе си

Чувството ви за самопривлекателност винаги се забелязва и предава на другите. Когато човек е уверен в себе си, той не мисли за това как изглежда и се отдава изцяло на процеса на интимност.

Недостатъци

Разбира се, наред с възбуждащите фактори има и такива, които влияят негативно на сексуалността. В апартамента може да е студено, а зад стената съседите да крещят. В този случай трябва да решите проблемите така, както са възникнали: поставете отоплителен уред, уединете се в банята или в друга стая. За по-балансиран подход са необходими психологически фактори: стрес, неприязън към тялото, самокритичност, несигурност в партньора, стереотипи - всичко това трябва да бъде отработено.

По-добре е да мълчите: тези две думи могат да убият интимния ви живот

Спортът или танците ще ви помогнат да се освободите от стреса и в същото време да влезете във форма. А ако към това добавите релаксиращи и грижовни масажи, грижа за себе си и добър сън, скоро ще си възвърнете не само самочувствието, но и позитивната нагласа, което се отразява положително на сексуалния ви живот. Не забравяйте да се отървете и от психологическото напрежение: понякога просто трябва да изкрещите или да поплачете насаме със себе си, за да завършите цикъла на стресовата реакция.

Не забравяйте, че винаги сте привлекателни. Обичайте себе си и тялото си, отнасяйте се към себе си като към близки приятели (защото винаги виждате нещо красиво в тях).

Ако има съмнения относно партньора ви, трябва да работите и върху тях. Разочаровани ли сте от него или се страхувате от предателство заради минали обиди? Разберете собствените си чувства и емоции, без да обвинявате нито себе си, нито партньора си.

Откажете се от всякакви стереотипи в секса. Не е нужно да се възбуждате спонтанно, не е нужно да тествате или знаете огромен брой пози или, напротив, не трябва да се държите в леглото умишлено срамежливо. Това, което ви харесва, е ваша лична работа.

И разбира се, отпуснете се! За да се наслаждавате, трябва да се вслушвате само в емоциите и усещанията си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес