Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите веднага, ако в гърлото ни заседне храна

13 септември 2024, 10:00 часа

Ако в гърлото ви заседне храна, това може да бъде плашеща и опасна ситуация. Бързите действия и познаването на правилните стъпки могат да помогнат за предотвратяване на тежки усложнения. Ето разбивка на това какво да направите незабавно, ако се окажете вие или някой друг в такава ситуация:

1. Преценете ситуацията

Първо, от съществено значение е да се прецени дали дихателните пътища са частично или напълно блокирани. Човек с частично блокирани дихателни пътища все още може да диша, да кашля или да издава някакъв шум. Ако случаят е такъв, насърчете го да продължи да кашля. Кашлицата е естествена реакция на организма за изхвърляне на чужди тела от дихателните пътища и може да измести заседналата храна.

Още: Бърза рецепта за крехко печено пиле със зеленчуци

Ако обаче дихателните пътища са напълно блокирани, човекът няма да може да говори, да кашля или да диша. Признаците за пълно запушване включват стискане на гърлото (известен като универсален знак за задушаване), паническо изражение, невъзможност да се издава звук и евентуално посиняване (цианоза) от липса на кислород.

2. Самопомощ: Извършване на маневрата на Хаймлих върху себе си

Ако сте сами и не можете да дишате или да кашляте, незабавно се опитайте да извършите маневрата на Хаймлих върху себе си. За да направите това:

- Стиснете едната си ръка в юмрук и я поставете точно над пъпа, но под гръдния кош.
- Хванете юмрука с другата си ръка.
- С бързи движения изтласкайте юмрука навътре и нагоре, за да се опитате да изтласкате предмета. Може да се наложи да повторите това няколко пъти.
- Ако е необходимо, можете също така да се наведете над облегалката на здрав стол или плот, като притиснете корема си към нея, за да изтласкате заседналия предмет от гърлото си.

Още: 11 признака, че сте пристрастени към храната

3. Ако помагате на друг човек

Ако видите, че някой друг се задушава и не може да говори или да диша:

- Застанете зад човека и обхванете с ръце кръста му.
- Свийте юмрук и го поставете малко над пъпа му.
- Хванете юмрука си с другата си ръка.
- Извършвайте бързи, възходящи коремни тласъци (маневра на Хаймлих), докато предметът бъде изхвърлен. Повторете това движение няколко пъти, ако е необходимо.
- Ако човекът загуби съзнание, спуснете го внимателно на земята и незабавно се обадете на службите за спешна помощ.

4. Кога да се обадите за помощ

Още: Специалисти: Задушените броколи облекчават астмата

Ако задушаването е тежко или не можете да изтласкате предмета, незабавно се обадете на службите за спешна помощ. Ако лицето изпадне в безсъзнание, започнете изкуствено дишане, ако сте обучени за това. Компресиите на гръдния кош могат да помогнат за изтласкване на храната от дихателните пътища.

5. Превантивни мерки

За да избегнете подобни инциденти, дъвчете храната старателно, избягвайте да говорите или да се смеете, докато се храните, и бъдете внимателни, когато ядете храни, които често причиняват задавяне, като твърди бонбони, месо или грозде.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес