Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако има неприятна миризма в купето на автомобила?

01 април 2024, 13:28 часа
Реклама

Ако ви е трудно да определите откъде идва съмнителната миризма, по-добре е незабавно да потърсите професионална помощ и да отидете в автосервиз. Чуждата миризма може да е сигнал, че е възникнала повреда, а някои сценарии могат да бъдат опасни за водача и пътниците. Ще разберем откъде идват най-често срещаните миризми в колата.

Миризмата на бензин

Миризмата на бензин е може би най-опасната, защото може да е от теч на гориво, проблем с маркуча за бензин или резервоара за гориво.

Изключете двигателя и потърсете следи от гориво по асфалта.

Ако да, закарайте колата на диагностика, за предпочитане на влекач.

Отървете се от миризмата на ТЮТЮН в автомобилите - народни средства, които действат ефективно

Миризма на развалени яйца

Това е миризмата на сероводород. Това може да означава, че катализаторът не преобразува сероводорода в серен диоксид в отработените газове, може да се случи и поради запушен горивен филтър, проблеми с горивната система и по много други причини. Ако миризмата е постоянна, трябва автомобилът да бъде диагностициран.

Сладък мирис на сироп

Антифризът обикновено мирише сладко, а резервоарът за охлаждаща течност на автомобила може да тече.

Миризмата на изгоряло

Причините също могат да бъдат много различни: това е попадане на вода в изпускателната система, ако например сте карали през дълбока локва и след внезапно спиране и дори в нови автомобили, които не са преминали през процедурата за разбиване. Ако миризмата е постоянна, ще трябва да отидете в сервиза.

Миризмата на изгоряла гума

Проблемът може да е в спирачните дискове или дефектни накладки. Ако забележите силна миризма след приплъзване или грешка при превключване на скоростите, проблемът може да е в съединителя.

3 прости начина да се отървете от лошата миризма в колата

Миризма на плесен

Обикновено се появява, когато климатикът е включен и е очевиден знак, че е време да посетите сервиз за обслужване на климатичната система.

Миризмата на застояли чорапи

Това е натрупана влага. Един от най-често срещаните източници на неприятни миризми са влажните стелки, които са били изложени на вода или сняг. Измийте, подсушете или още по-добре сменете с нови и гумени.

Миризмата на опушен интериор

Причината е ясна за всички, но е малко вероятно да успеете да премахнете миризмата на тютюн сами.

Миризмата на гнило месо

Най-очевидният източник на миризма е боклукът и храната, оставена в купето. Потърсете източници на миризма в джобовете на тапицерията, под седалките и постелките и в отделенията на вратите.

Как да се отървете от упоритата неприятна миризма в купето?

Много собственици на автомобили смятат, че проблемът с миризмата може да бъде елиминиран чрез редовно миене или маскиране със „суха мъгла“. Това не е вярно и не винаги помага. Понякога след измиване миризмата може само да се засили, така че първото нещо, което трябва да направите, е да откриете източника на неприятната миризма и да го премахнете или локализирате, тоест да се уверите, че не се разпространява в цялата кабина.

Какво представлява озонирането на интериора на автомобила?

Опитайте процедурата озониране, която включва обработка не само на интериора, но и на климатичната и вентилационната система на автомобила. Озонът не маскира, а елиминира миризми: тютюнев дим, изгорели газове, гориво, мухъл и влага, продукти с биологична активност и много други.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес