Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направим за най-бързо разграждане на алкохола в тялото ни

10 октомври 2024, 20:00 часа

Винаги е полезно да имате няколко стратегии за намаляване ефектите на алкохола върху тялото. В следващите редове ще ви представим 5 лесни начина да се “освободите” от алкохола възможно най-бързо. Важно е да разберете, че метаболизмът на алкохола може да бъде повлиян поне по два начина.
Първо, искате да осигурите на тялото суровините, необходими за елиминирането на алкохола. Те включват аминокиселини, витамини от група В, различни други хранителни вещества и много вода.
Второ, искате да дадете на тялото антиоксиданти, които ще намалят производството на чернодробни токсини и свободни радикали, които причиняват оксидативен стрес.
 
1. Яжте пробиотични храни
Пробиотичните храни (висококачествено кисело мляко, туршии, кисели краставички в саламура, ябълков оцет) съдържат пробиотични бактерии, които са полезни за червата и черния дроб. Пробиотичните бактерии са ключови играчи в елиминирането на токсините от тялото. Освено това е доказано, че увеличаване приема на пробиотици намалява окислителното увреждане, причинено от алкохола. Пробиотичните храни също намаляват стреса на стомаха, причинен от алкохола.
Много пробиотици са солени и успокояващи, което е точно това, от което се нуждаете след алкохолно препиване. Опитайте да хапнете кисели краставички, кисело зеле, кисело мляко или кефир.  

2. Пийте зелен чай
Зеленият чай е с високо съдържание на антиоксиданти - най-вече епигалокатехин галат, който предпазва черния дроб от увреждане, дължащо се на алкохол. Този антиоксидант не само противодейства на оксидативния стрес, който компрометира чернодробната функция, но и помага за ускоряване на детоксикацията на алкохолните съединения от тялото. Краткосрочният ефект е липса на махмурлук, а дългосрочната полза е по-малко натрупване на мазнини около корема, ако правите грешката да прекалявате с редовно пиене.
Пийте висококачествен зелен чай преди и след алкохола - доза от 300-500 мг е подходяща за намаляване стреса на черния дроб от алкохола. Изберете чай с кофеин, тъй като той може радикално да намали физическото неразположение, причинено от махмурлук. Кофеинът буквално притъпява усещането за болка и умора, като същевременно подобрява мозъчната функция. 

3. Пийте вода с цитрусови плодове. Избягвайте изкуствено подсладени напитки
Част от страданието, причинено от алкохола, е резултат от дехидратация - процесът на метаболизиране на алкохола води до загуба на вода от клетките и от кръвния поток.
Рехидратирането е първата стъпка, а добавянето на лимон или друг цитрусов плод към водата допълнително ще помогне на черния дроб, докато се опитва да се справи с притока на токсини. Изцеден лимон или лайм във вашата вода ще осигурят минерали и биофлавоноиди като хесперидин, които подобряват изчистването на тялото. Препоръчително е да пиете 17-20 г вода на 1 кг телесно тегло.

4. Яжте аспержи, зелени зеленчуци и плодове
Може да не са сред любимите ви храни след пиене, но аспержите и други зеленчуци, съдържащи сяра, ще подпомогнат чернодробния метаболизъм, така че да можете да разграждате и премахвате диетичните мазнини от тялото. Доказано е, че аспержите защитават чернодробните клетки след употреба на алкохол. Освен това, те осигуряват хранителни вещества, които подобряват ензимната функция, което ще помогне за облекчаване на ефектите от махмурлука.
Плодовете също са добър избор, тъй като повечето плодове са с високо съдържание на антиоксиданти, но с относително нисък гликемичен индекс, така че ще повишат леко кръвната захар.
Изследвания показват, че консумацията на голяма доза фруктоза значително ще ускори метаболизма на алкохола. Но трябва да консумирате големи количества фруктоза, което е малко вероятно. Едва ли някой ще изяде 8 ябълки, когато е с махмурлук.
Яжте храни, които ще стабилизират кръвната захар - протеини, полезни мазнини и храни с нисък гликемичен индекс като плодове и зеленчуци - аспержи, броколи, карфиол, зеле, горски плодове, киви, манго.

Още: Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

5. Тренирайте
Проучвания показват, че спортистите елиминират токсините чрез потта си с по-висока скорост от хората, които водят заседнал живот. Учените смятат, че това показва, че физическата активност противодейства на кумулативния ефект на токсичната среда при физически тренирани хора.
Освен това, изпотяването е един от трите начина, по които алкохолът може да бъде елиминиран от тялото - другите два са чрез дишане и уриниране. Упражненията ускоряват дишането и нивата на кислород в кръвта, което може да ускори метаболизма и изчистването на алкохола и неговите метаболитни странични продукти. 
Изпотете се с кратка тренировка с умерена интензивност във фитнеса, навън или на стадиона с цел повишаване на сърдечната честота, кръвния поток и скоростта на потене.

https://poliquinperformance.com/blogs/blog/five-simple-ways-to-speed-the-metabolism-of-alcohol-for-better-performance-health

Какво се случва с червата ви, когато пиете алкохол

Лекар: Тези 6 храни съсипват здравето на червата

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес