Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядем, ако сме в Хърватска

11 юни 2024, 17:25 часа
Реклама

Хърватската кухня е истинско изкушение за сетивата, което съчетава средиземноморски аромати с италиански привкус. Повечето храни в Хърватия са здравословни и лесносмилаеми, което ги прави подходящи за всички повечето хора. Кулинарната сцена в тази прекрасна страна включва прясна риба, морски дарове и местни вина, които допълват вкусовете на всяко ястие. Нека разгледаме някои от най-емблематичните храни, които задължително трябва да опитате, когато сте в Хърватия.

Хърватски супи

Хърватските супи са леки и вкусни, присъстващи във всяко меню. Основните супи са прозрачни и се приготвят на базата на пилешки или говежди бульон, към които се добавят кнедли, ориз или фиде. Една от уникалните хърватски супи е топлата доматена супа, богато подправена с ориз и подправки, която се различава от студеното гаспачо.

Защо на хърватите им викат „шахматистите“?

Не пропускайте да опитате и maneśtra - хърватска супа, която комбинира боб, царевица и макаронени изделия в уникално съчетание от аромати. Maneśtra е нещо средно между супа и основно ястие, и е истинско удоволствие за сетивата.

Месни ястия

Въпреки че рибата е основен компонент на хърватската кухня, месните ястия също са изключително популярни. Най-известното месно ястие е свинската шунка прошуто, което се приготвя чрез опушване на дървени въглища и изсушаване на слънце и морски бриз. Прошутото се комбинира прекрасно с местно овче сирене, маслини и лук.

агнешко месо

Хърватите обожават агнешко месо, а една от най-сочните комбинации е младо агнешко месо с овче кисело мляко, известно като "висовачке бегавице". На морския бряг също е популярно говеждото месо, като препоръчваме да опитате Пащицада - говеждо задушено в ароматно вино, с добавени сини сливи, ябълки и джинджифил.

Ястия от риба и морски дарове

Хърватската кухня изобилства от рибни ястия и морски дарове, благодарение на щедрите води на Адриатическо море. Рибите и морските дарове от този регион са известни със своя изключителен вкус. Раците и бялата риба се смятат за най-вкусните в цял свят, а хърватските готвачи са експерти в приготвянето им.

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Най-добрите риби в хърватските ресторанти са scarpena (риба-дявол) и зубан (морски шаран). Рибата-дявол е известна със своя изключителен вкус и месо, което се топи в устата. Зубанът също е сочно и вкусно месо, почти без кости. Сафридът и скумрията също са отличен избор, като местните майстори ги приготвят на пещ, скара или задушават на открит огън, богато подправени с билки и зехтин.

Хърватската кухня е истинско кулинарно приключение, което не бива да се пропуска. От леките и вкусни супи до изисканите рибни ястия, всяко ястие в Хърватия е изпълнено с аромати и вкусове, които ще задоволят желанията ви. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес