Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са разликите между понитата и конете?

04 март 2023, 11:33 часа

Понитата и конете имат доста сходства и лесно могат да се объркат малки кончета с понитата. Произлизат от едно и също родословно дърво, но все пак имат и някои разлики.

Какво е пони?

Понито е малък кон, висок по-малко от 1,20 м. Въпреки че изглеждат като мини версии на обикновени коне, понитата имат различен темперамент и по-здраво телосложение от повечето коне. Понитата остават малки през целия си живот, но съзряват по-бързо от конете. Конете растат по-бавно, някои не достигат пълния си зрял размер, докато не навършат шест или седем години.

Най-очевидната разлика между кон и пони е размерът. Някои коне приличат повече на понита по своето поведение и физиология, а някои понита приличат повече на коне.

Любопитно за конете

Коне с размер на пони

Някои породи с нисък ръст все пак се считат за коне. Примери за това са миниатюрният кон и исландският кон. И двете са с размерите на понита, но се наричат коне. Уелското пони може да има индивиди над стандартите за височина на понита, но все още могат да се считат за понита. Породи като Морган, американски куотър кон и много породи с походка като пасо фино и планински кон на Кентъки се причисляват към конете, но са с ръст на пони.

Кой е най-бързият кон в света?

Характеристики

Размерът е най-лесният начин за разграничаване на понита и коне, но има и други, не толкова лесно уловими разлики.

Конете и понитата често имат много различни темпераменти. Понитата обикновено са по-стоически и интелигентни от по-големите коне, но не може да се говори за по-голямо покорство от тяхна страна. Понякога е по-лесно да се намери по-подходящ кон за дете, отколкото пони. Конете могат да бъдат по-тихи и често колкото по-едра е породата, толкова по-послушни са.

Учудващо за малкия си ръст понитата могат да бъдат дори по-силни от конете, спрямо ръста си, и да дърпат тежки товари. Издържат повече на студено време от конете, като козината им става доста гъста през зимните месеци, а през по-топлите дни започва да пада. Понитата имат по-дебели гриви и опашки. Копитата им обикновено са по-твърди. Те са с по-тежки кости и по-къси крака, спрямо телата си, в сравнение с конете.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес