Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви огромни ползи крият в себе си листата от моркови?

19 август 2024, 13:44 часа

Морковите се славят с многобройните си ползи за здравето, като консумацията им допринася в значима степен за подобряване на зрението. Листата на морковите, които изхвърляте, също имат здравословни ползи, познаването на които ще ви помогне да употребявате тези части от зеленчука и да се възползвате от благоприятното им въздействие върху здравето.

Защо да консумираме листата от моркови?

Освен че са полезни за здравето, за което ще поговорим по-късно, те имат леко сладък, землист вкус, който напомня едновременно моркови и магданоз, и са изключително приятни и сурови, и сварени. Ако сте експериментатори в кухнята и не се страхувате да придадете нов аромат и нови нотки на старите ястия и морковени десерти, може да  прибавите и листата от моркови, като не пропуснете да ги измиете и нарежете на ситно, както правите с магданоза.

Може да ги използвате за поръсване на зеленчуци на фурна, за салати, за песто, както и за подправка за супи. Приложението им е неограничено, стига да ви допада като вкус и комбинация. От тази употреба ще остане доволно не само небцето ви, здравето ви също ще се подобри.

Ако пиете сок от моркови - ще усетите тези невероятни ползи!

Здравословни ползи от листата от моркови

Листата на морковите стават все по-популярни като супер храна, която може да допринесе за цялостното здравословно състояние не по-малко от самите моркови. Лесни за употреба, лесни за включване в ежедневното меню, те са здравословен източник на полезни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, поради което си заслужава да ги поднасяте на трапезата си. Не се съмнявате в ползата от консумацията на магданоз, нали? Тогава защо да имате колебания, свързани с листата от моркови? Ако не знаете при кои заболявания и симптоми могат да помогнат, ето ги:

-          Проведено изследване за оценка на листата от морков и възможността за използване на негови екстракти като нов източник на естествени антиоксиданти доказва, че листата от моркови са отличен източник на антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и защитаващи тялото от тяхното увреждащо действие. 

-          Листата от моркови са хранителни. Те са чудесен здравословен и растителен източник на въглехидрати и протеини, както и на някои минерали, сред които е значително съдържанието на калий, но съдържат и добри количества от следните витамини и минерали: С, каротин, натрий, калций, магнезий и др.

-          Листата от моркови са богати и на фибри, а фибрите не само създават усещане за ситост, като по този начин намаляват погълнатите калории и се грижат за тънката талия, но и подпомагат храносмилателните процеси, протичащи в тялото. Фибрите са полезни и при запек.

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

-          Листата от моркови имат противовъзпалителни свойства, което ги прави подходящи за облекчаване на редица заболявания и възпалителни процеси в тялото.

-          Подобно на морковите, листата на зеленчука също са богати на бета каторин, който се преобразува във  витамин А, изключително ценен за зрението.

-          Листата на морковите са щедър източник на витамин С, популярен със своите свойства да намалява риска от инфекции и да стимулира имунната система. Листата на морковите са чудесен бустер за имунната система.

-          Ще откриете добри количества витамин К в лисата на морковите, които ги правят идеален начин да поддържате и подобрите здравето на костите си. Витаминът е важен за костния метаболизъм.

-          Отварата от листата на моркова има диуретични свойства, премахва отоци, причинени от задържане на вода, подпомага процеса на детоксикация на организма.

-          Морковените листа намират широко приложение и в народната медицина – като антисептик при заболявания на устата и венците, както и при рани. Използват се и за освежаване на дъха, подобно на магданоза, като се дъвчат сурови.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация нито препоръчва замяна на предписани медикаменти с листа от моркови.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес