Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви напитки трябва да пиете, ако преядете на вечеря?

25 юни 2024, 07:44 часа
Реклама

В съвременния свят проблемът с преяждането става все по-актуален, особено когато достъпът до апетитна и висококалорична храна е безпрепятствен. Усещането за тежест и дискомфорт след обилна вечеря може да развали впечатлението от вечерта и да повлияе на цялостното ви благосъстояние. Според диетолозите има как тялото си да преработи излишната храна и да минимизирате негативните ефекти.

6 напитки, които ще помогнат след преяждане

•             Вода с добавки

Един от най-простите начини за облекчаване на чувството за преяждане е да останете хидратирани. Водата играе ключова роля в поддържането на храносмилането и цялостното здраве. Ако ви е трудно да пиете обикновена вода, добавете към нея парченца цитрусови плодове (лимон, лайм), краставица или стръкове пресни билки (мента, розмарин). Тези съставки не само помагат за подобряване на вкуса на водата, но и стимулират храносмилането.

Преяждане: 6 неща, които се случват с тялото ви, когато прекалите с храната

•             Пикантна лимонада

Вместо сладки газирани напитки, изберете пикантна лимонада. Смесете пресен лимонов сок с гореща вода и добавете щипка лют червен пипер. Кайеновият пипер помага за стимулиране на черния дроб, като съдейства за освобождаване от токсините, докато лимоновият сок намалява киселинността и подобрява храносмилането.

•             Чай от лайка

Чаят от лайка е известен със своите противовъзпалителни свойства и способността си да облекчава спазмите на хранопровода. След обилна вечеря помага за успокояване на раздразнените тъкани.

Какво да направите, ако сте преяли

•             Чай от джинджифил

Джинджифилът отдавна е известен със своите храносмилателни свойства. Пиенето на чай от джинджифил след хранене помага за облекчаване на чувството за тежест в стомаха, подобрява храносмилането и насърчава по-доброто усвояване на храната.

•             Чай от мента с копър

Чаят от мента с копър помага за намаляване на подуването и газовете в стомаха, което е особено важно след преяждане. Ментата има успокояващи свойства, докато копърът помага за подобряване на храносмилането.

•             Напитки с куркума

Куркумата съдържа куркумин, който има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Добавянето на куркума и пресен лимон към гореща вода може да помогне за намаляване на възпалението и дискомфорта след преяждане.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес