Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви медузи се срещат в Черно море?

17 юли 2024, 09:22 часа

Лятото е в разгара си, много от нас се радват на почивка на морския бряг, а други си мечтаят за морето. Слънце, пясъчен плаж, прохладна морска вода… Малко са нещата, които биха помрачили удоволствието от морската почивка. Едно от тях са медузите.

Медузите
Медузите са безгръбначни животни от тип мешести, които обитават солените води. Появяват се преди повече от 700 милиона години и са сред първите многоклетъчни животни. Тялото им наподобява диск, по ръба на който са разположени пипала. Придвижването на медузата става чрез свиване и отпускане на тялото.

Нервната им система позволява да реагират бързо на външни дразнения като миризми и светлина. Храни се със зоопланктон или малки риби. В морето трябва да се избягват, защото изпускат отрова, която дразни кожата. Съществуват около 70 вида медузи с различни форми и цветове. Някои от тях достигат до 2 метра.

Знаете ли как се размножават медузите?

Какви медузи се срещат в Черно море
В Черно море най-често се срещат:
* Ушата или обикновена медуза (Aurelia aurita)
* Белодробна медуза (Rhizostoma pulmo)
* Гребеновидната медуза (Mnemiopsis leidyi)

Ушата медуза
Обикновено тя не надвишава 10-15 см в диаметър, рядко стига и до 40 см. Има млечнобяло, полупрозрачно тяло с множество радиални канали, които започват от центъра на диска и продължават към периферията. Тялото й е с форма на чадър, а по ръба му има множество ресни - пипала. Медузата плува, като свива и разпуска тялото си и трудно се съпротивлява на водните течения, които я отнасят в различни посоки. Храни се с ракообразни и ларви на риби.

Размножава се по полов път. В основата на устата са разположени половите жлези, които имат подковообразна форма. Нямат полови канали и зрелите полови продукти се освобождават, като се разпукват стените на жлезите. Оплождането на яйцето става във водата. От оплоденото яйце се развива ларва, покрита с реснички. След като се оформи, ларвата се спуска към дъното и се прикрепва към подводен предмет.

Появява се вдлъбване, което постепенно се увеличава. Така се образува двупластна ларва с пипала около устата. Тази ларва се размножава чрез пъпкуване. След време спира да пъпкува и започва да се прищъпва напречно, в резултат на което се отделят дисковидни по форма тела, наречени ефири. Тези ефири се носят от водните течения, растат и постепенно се оформят в малки медузи.

Как свойствата на безсмъртните медузи могат да се приложат върху хората?

Белодробна медуза
Достига средно 15-20, дори до 60 см в диаметър. Различава се от ушатата медуза най-вече по формата и дължината на устните рамена. В центъра на диска от долната страна се образува възвишение, което виси надолу. Има по-изпъкнало тяло отгоре. Плува като ушатата медуза - чрез свиване и разпускане на тялото си. Среща се най-вече в замърсени води. Предпочита храна от кожести костенурки.

Гребеновидна медуза
Гребеновидната медуза достига 7-10 см дължина. Има прозрачно или белезникаво тяло, надлъжно сплеснато и четири реда ресни, които излъчват светлина с всички цветове на дъгата през деня и зелено през нощта. Естественият ареал на гребеновидната медуза са западните крайбрежни води на Атлантическия океан. През 80-те години на миналия век случайно е “внесена” в Черно море чрез баластните води на корабите. Това причинява големи стопански загуби на местния риболов, защото медузата се храни с ларвите и хайвера на рибите.

Опасни ли са медузите в Черно море?
Медузите, които обитават Черно море, не са опасни. Контактът с тях причинява алергични реакции на кожата, предизвикани от слуз, която се отделя от пипалата им. Те отделят веществото серотомин, какти и таласин, предизвикващи сърбеж. Рядко се отделя конхестин, който предизвиква алергична реакция. Контактът с медуза причинява парене на кожата, обриви и много рядко поява на мехури.

Препоръчва се при опарване от медуза, мястото да се промие със солена морска вода. Чешмяната вода не е подходяща и може да влоши състоянието. От засегнатото място трябва да се отстранят всички остатъци от слуз, но не с ръце, за да не опарите и ръцете. Най-добре е да избършите и подсушите мястото.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес