Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква проста техника може да спаси един брак?

01 юли 2024, 10:00 часа

Съвместният сън с партньор отдавна се свързва с интимност и романтика. На практика обаче нощните навици често стават източник на конфликти. Силното хъркане, борбата за одеялото, различните температурни предпочитания и ежедневието могат да превърнат нощната почивка в истинска битка.

Реклама

Проучванията показват, че спането отделно може не само да не разруши една връзка, но и да я заздрави. Много хора обаче смятат това за знак за предстоящ развод. Нека да разберем дали това наистина е така и как да убедите партньора си да предприеме тази стъпка.

Съвместно спане: исторически корени

Традицията да спим заедно датира от дълбока древност. Селяните спели заедно за топлина и защита. През 19 век кралица Виктория настоява за съвместния сън за своите поданици, смятайки го за средство за укрепване на семействата и увеличаване на плодовитостта. Въпреки това, богатите хора винаги са имали отделни спални, което се е смятало за знак за висок статус.

В средата на 19-ти век жените в Европа и Америка започват да се стремят към разделно спане, виждайки това като път към равенство между половете и лична свобода. Така желанието ни да спим с партньор е възникнало не толкова от романтични мотиви, а от ежедневните нужди на нашите предци.

Вредно ли е прекаленото спане?

Влиянието на съвместния сън върху взаимоотношенията

Проучване от 2016 г. на София Адамс установи, че съвместният сън с партньор, чиито навици ви дразнят, може да доведе до чести спорове и дори до раздяла. Досадните навици на партньора, като хъркане или нощно четене, могат да предизвикат скрито негодувание, което с течение на времето води до конфликт. В допълнение, лошият сън се отразява на вашето здраве и способността ви да поддържате връзката.

Значението на качествения сън за здравето

Качественият сън е в основата на здравето. Липсата на сън може да доведе до сърдечни заболявания, затлъстяване, лошо кръвообращение и отслабен имунитет. Достатъчният сън от 7-8 часа спомага за здрав тен, добра мозъчна функция, ефективно храносмилане и кръвообращение.

Защо човек не трябва да спи на две възглавници?

Как да обсъдите разделното спане с партньора си?

1.       Подгответе се за разговора. Запишете всички причини, поради които искате да спите отделно.

2.       Говорете спокойно и без обвинения. Обяснете чувствата си, без да обвинявате: Вместо „ти хъркаш лошо и аз не получавам достатъчно сън“, кажи „Чувствам се претоварен, когато не получавам достатъчно сън“.

3.       Убедете партньора си в чувствата си. Кажете му, че все още го обичате и цените връзката ви.

4.       Търсете компромиси. Например, спете заедно няколко пъти седмично, за да направите прехода към отделно спане по-плавен.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес