Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква храна да консумираме на 20, 40 и 60 години

03 март 2022, 18:30 часа

Правилното и здравословно хранене има огромно влияние върху начина ни на живот, външния вид, здравето и продължителността на живота ни. Макар че ежедневно се сблъскваме с редица научни проучвания, статии и съвети относно това как да се храним, днес ще дадем някои полезни съвети за отделните възрастови групи. Вижте с какво е добре да се съобразяваме на 20, 40 и 60 г.:

На 20-годишна възраст

На 20 години ние все още сме в разцвета на младостта си, а организмът ни се справя бързо и ефективно с различни влияния. Метаболизмът работи бързо и може да си позволяваме понякога изкушения, но това съвсем не значи бързата храна да преобладава в нашето меню. Погрижете се за бъдещето си Аз и се хранете предимно с плодове и зеленчуци, риба и месо, както и зърнени храни. Създайте си хранителни навици, които няма да ви създадат проблем с килограмите, а впоследствие и да доведат до някои здравословни проблеми.

На 30-годишна възраст

През този период е добре да помислите за костната си система, за да предотвратите развитието например на остеопороза в следващите десетилетия. Задължително включвайте плодове, зеленчуци, зърнени храни в ежедневното си хранене.

На 40-годишна възраст

Тук вече съвсем съзнателно трябва да изключите вредните храни като сладкиши и пържено. През този период от живота ви метаболизмът се забавя осезаемо и се получават хормонални спадове. От полза ще ви бъде и ако не достигате максимума позволени калории на ден, да се храните с млечни продукти, риба, меса, плодове и зеленчуци.

На 50-годишна възраст

За жените тази възраст е особено важна, тъй като голяма част от нежния пол се сблъскват с менопаузата около 50-те. През това време метаболизмът става още по-бавен, понижават се нивата на естроген, ставите започват да се износват и т.н. Затова трябва да се погрижите за здравето и тялото си, като го зареждате с правилната храна – продукти, богати на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали.

На 60-годишна възраст

След като сме преминали 60-те, статистиките отчитат, че голяма част от хората са застрашени от наднормено тегло, което увеличава рисковете от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Внимавайте с приема на калории, както и е препоръчително стриктно да следите нивата на холестерола в кръвта. Избягвайте обилното количество консумирани животински мазнини и ги заменете с по-здравословната алтернатива – растителни такива. Хапвайте повечко плодове и зеленчуци, видове риба и месо с ниско съдържание на мазнини. При балансирано и здравословно хранене понижавате риска от развитието на редица заболявания.    

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес