Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е трайността на яйцата в хладилник

26 юни 2024, 14:45 часа

Яйцата са един от най-често използваните продукти в нашата кухня, но знаете ли колко дълго можете да ги съхранявате в хладилник? Трайността на яйцата зависи от редица фактори, включително правилния начин на съхранение. В тази статия ще разгледаме как да запазим яйцата си свежи и безопасни за консумация възможно най-дълго време.

Реклама

Правилно съхранение на яйцата в хладилник

Първото и най-важно правило за съхранение на яйцата е да не ги измивате предварително. Причината е проста – яйчните черупки са порьозни и измиването им може да позволи на болестотворни микроорганизми да проникнат вътре. Това значително намалява срока им на годност и може да доведе до бързото им разваляне.

Как правилно да съхраняваме яйцата в хладилника?

Когато поставяте яйцата в хладилника, най-добре е да ги оставите в оригиналната им опаковка или в специален контейнер за яйца. Това ще ги предпази от поемане на неприятни миризми от други храни и ще помогне за поддържането на постоянна температура.

Трайност на магазинните яйца

Яйцата, които закупуваме от магазинната мрежа, обикновено имат посочен срок на годност върху опаковката. Тези яйца са преминали през контрол и имат ясно обозначение, което ни помага лесно да се ориентираме кога трябва да ги консумираме. Важно е редовно да проверяваме етикетите и да се уверим, че не прекаляваме със съхранението им.

яйца

Трайност на яйцата от производители

Яйцата, закупени директно от производители или фермери, обикновено нямат обозначен срок на годност. В този случай трябва да се доверим на информацията, предоставена от производителя. Като общо правило, пресните яйца от производител могат да се съхраняват до 30 дни в хладилни условия. След този период качеството им може да започне да се влошава и те да станат неподходящи за консумация.

Как да разпознаем развалените яйца?

Има няколко лесни метода, които можем да използваме, за да проверим дали яйцата са все още годни за консумация. Един от тях е тестът с вода – потопете яйцето в чаша с вода. Ако потъне и остане на дъното, яйцето е прясно. Ако изплува на повърхността, е време да го изхвърлите.

Не в хладилника: Къде всъщност трябва да съхранявате яйцата?

Друг метод е да разбиете яйцето в чиния. Ако жълтъкът е стегнат и белтъкът е плътен, яйцето е свежо. Ако жълтъкът се разпада и белтъкът е течен и воднист, яйцето е развалено.

Съхранението на яйцата в хладилник може да удължи техния срок на годност, но трябва да се следват определени правила. Никога не мийте яйцата преди да ги сложите в хладилника и редовно проверявайте сроковете на годност. Магазинните яйца имат ясна информация за трайността си, докато при яйцата от производители трябва да се доверите на предоставената информация и да не ги съхранявате повече от 30 дни. Спазвайки тези съвети, ще можете да се наслаждавате на свежи и безопасни яйца във всяко ваше ястие.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес