Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е типичната френска закуска?

29 юли 2024, 09:23 часа

Закуска в Париж: изкуството на сутрешната наслада

Париж, столицата на Франция, е известен не само със своята архитектура, изкуство и романтика, но и с богатото си културно наследство, включително вкусната и разнообразна кухня. Един от най-привлекателните аспекти на парижката гастрономия е закуската.

Във Франция обядът е основното хранене, предназначено да ви държи заситени, действени работоспособни и енергични през целия ден. Поради това френската закуска обикновено е лека и не прекалено богата, за да остави място именно за обяда.

Класически френски закуски

Класиката във френските закуски представлява селекция от гурме-продукти: пресни кроасани, краве масло, конфитюри, багети, кафе или топъл шоколад. Това, което прави френската закуска по-особена или „специална“, е нейната изтънченост и внимание към детайла - от качеството на съставките до начина, по който се сервират.

6 храни, които НЕ трябва да ядете на закуска

Кроасаните са леки и ефирни люспести сладкиши, които често се сервират с масло и конфитюр.

Багетите (франзелите), прясно изпечени и хрупкави, също са популярни сред парижани. Често се сервират с масло или се използват за приготвяне на различни сандвичи.

Домашно приготвените конфитюри от пресни плодове придават френски чар и уникален вкус на закуската.

Сладкиши във френската закуска

Френските сладкиши играят специална роля най-вече в парижките закуски със своя богат избор от вкусни и ароматни продукти.

Pain au Chocolat (Пен о шоколат) е сладкиш, подобен на кроасан - но с пълнеж от черен шоколад. Тази опция е популярна за закуска, особено сред децата.

Pain au Raisin (Пен о резин) е вкусен сладкиш със стафиди и сметанов пълнеж.

Chausson aux Pommes (Шосон о пом) е пай с пълнеж от ябълки. Обикновено се прави с бутер тесто, а пълнежът е от резени ябълки, захар и подправки.

Chouquettes (Шокет) са малки понички без мая, покрити със захар. Приготвят се от крем на основата на брашно, масло, яйца и вода.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Франзела с масло и конфитюр е проста, но вкусна комбинация, която ще откриете на масите в Париж. За да се създаде това съчетание, багетата обикновено се нарязва на филийки, които се намазват с краве масло и конфитюр от различни плодове - кайсия, ягода, череша или други плодови вариации. Комбинацията от мека маслена текстура и сладък плодов пълнеж създава атрактивен вкус.

Бриош е меко, въздушно и сладко тесто, обогатено с яйце и масло. Бриошът може да бъде голям хляб, но и да са малки кифлички. Обикновено служи за основа на различни печива.

В допълнение към тестените закуски се сервира кафе или чай, или топъл шоколад за децата. Най-често срещаната форма на кафе за закуска е café au lait (кафе о ле)- кафе с мляко. Французите ценят още пресните плодове и сокове в закуската си. Може да се сервират нарязани или разбити на смутита, добавяйки свежест и витамини към началото на деня.

Разнообразието сред закуските

Зърнени храни (des céréales): зърнените храни стават все по-популярни във френската закуска, особено сред децата. Предлагат се в различни варианти, като корнфлейкс, овесени ядки или мюсли, и може да се сервират с прясно или кисело мляко.

Croque мadame (Крок мадам) е популярно френско ястие, което често се сервира за основна или междинна (между основните хранения) закуска. Състои се от гриляж (хрупкаво парче хляб) с пържено яйце отгоре. Croque madame обикновено се сервира със салата или зеленчуци, което му придава баланс и свежест. Това вкусно ястие е отличен избор за хората, които предпочитат по-плътната и засищаща закуска.

Омлети и ястия с яйца

Французите обичат също ястия с яйца за закуска. По-хранителни и засищащи, омлетите могат да се приготвят с различни пълнежи като сирене, зеленчуци, гъби и шунка. Освен омлет можете да опитате бъркани яйца с кроасани, бъркани яйца с билки и др.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес