Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната на най-вкусното печено пиле на фурна

03 септември 2024, 13:11 часа

Печеното пиле е вкусно и сравнително лесно за приготвяне ястие. И все пак, то има своите тънкости, за да стане апетитно и сочно. Ето някои от тях.

Изберете “правилното” пиле
Първата тайна за получаване на перфектното печено пиле е добре подбраната птица. Трябва да е умерено голяма и възможно най-прясна. Месото трябва да е с розов оттенък и еластично на допир. Ако натиснете месото с пръст, то трябва бързо да възвърне първоначалната си форма. Добре е да купувате пиле от доказани производители. Начинът на отглеждане и хранене на птиците е от голямо значение за крайния резултат на ястието, което ще приготвяте.

Извадете пилето от хладилника
Не печете пилето, веднага след като го извадите от хладилника. Оставете го на стайна температура около 35-40 минути. Ако го готвите директно от хладилника, ще увеличите времето му за приготвяне и месото няма да се изпече равномерно.

Подходящ съд за печене
Най-подходящ съд за печене на пиле е тиган с дебело дъно и стени, по възможност от чугун. Може да се използва и висок керамичен топлоустойчив съд. Тези съдове се загряват равномерно и поддържат постоянна висока температура по време на печенето. Внимавайте със стъклените и тънки метални форми, защото ако пилето остане по-дълго време, може да изгори.

Предварително мариноване
Пилешкото месо се комбинира добре с бяло вино, бира, лимон или портокал, мед в комбинация от сухи или свежи подправки. Изберете марината според вкуса си и го оставете в нея поне два часа.

Подправки
При избора на подправки може свободно да използвате въображението си. Най-подходящите подправки за пилешко месо са риган, мащерка, пресен розмарин, копър или естрагон. Ако печете цяло пиле, е добре да овкусите отвътре и отвън с черен пипер, сол, червен пипер, масло, лимонов сок или лимонова кора. Може да поставите във вътрешността на пилето клонки от подправки, счукани скилидки чесън, цял лимон, надупчен на няколко места. Подсушете пилето преди да го овкусите и да го сложете да се пече. Използвайте домакинска хартия или чиста кърпа. 

Още: Класическа рецепта за пиле Жулиен

Хрупкава коричка
Обикновено свързваме най-вкусното печено пиле с апетитна хрупкава коричка. За да получите такава, уверете се, че солта, натрита в кожата на птицата, е достатъчна. Може да напръскате леко почти готовото пиле в края на печенето с бира и да запечатате. По време на печене или в края може да полеете месото с отделената мазнина и сос. Около 10 минути преди ястието да е готово, оставете да се запече.

Време за печене
Стандартното правило е: 40 минути за всеки килограм при температура 180-200 градуса. Има и друг вариант. Пилето се пече на максимална мощност първите 30-40 минути, за да получи хрупкава златиста коричка. След това намалете температурата до 200 градуса до готовност. За да бъде изпечено равномерно, обръщайте го на равни интервали. Поливайте го с отделящия се сок.  

Оставете пилето да си почине след печене
На разрязвайте на порции готовото пиле, след като го извадите от фурната. Изчакайте поне 15-тина минути преди да поднесете. Това време е нужно, за да могат соковете на пилето да се разнесат равномерно навсякъде. Ако избързате с рязането, те ще изтекат и месото ще бъде по-сухо.

Ето една рецепта за вкусно печено пиле с хрупкава коричка

Още: Това пикантно пиле със сметана е хит в мрежата


Продукти
* 1 пиле - около 1,5 кг;
* соев сос;
* 1 ч.ч. бира;
* 1 лимон;
* 100 г масло;
* сол, червен пипер;
* мащерка.


Начин на приготвяне
* Почистете пилето.
* Смесете в купа соев сос, червен пипер, мащерка и сол.
* Намажете обилно пилето от всички страни.
* Поставете в подходящ съд за печене.
* Налейте бирата и сложете масло в тавата и върху пилето.
* Гарнирайте с парченца лимон.
* Печете в предварително загрята фурна за златиста, хрупкава коричка.
* По време на печенето с помощта на лъжица поливайте пилето със соса.
* Поднесете с подходяща гарнитура.

Уникално печено пиле с хрупкава коричка

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес