Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между Мерло и Каберне

06 февруари 2021, 15:29 часа

Мерло и Каберне са най-популярните червени вина в цял свят, но много хора не знаят какво прави всяко от тях различно и уникално. Разбира се, и двете вина се комбинират чудесно с храната, особено с месо, но всяко има свой собствен набор от характеристики и именно тези разлики всъщност правят вината толкова специални.

И Мерлото, и Кабернето са родом от Бордо, Франция и бързо стават доминиращи в известния лозарски регион, макар че в зависимост от това от коя страна на река Жиронда сте попаднали, е по-вероятно да срещате единия сорт предимно.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ УИСКИ, СКОЧ И БЪРБЪН

Мерлото е по-мекото и гъвкаво вино. Често се описва като сочно с вкус на шоколад и череша. То се счита по-скоро за приятно и „лесно пиещо се“ вино поради тези си характеристики, а в комбинациите, където гроздето е доминиращо, меките плодови вкусове се разкриват още от съвсем младо.

Каберне Совиньон от друга страна е по-старият и по-агресивен брат на Мерлото. Гроздето е много по-таниново, което означава, че ще даде на устата ви това усещане за сухота и често се казва, че има силен „гръбнак”. Каберне е грозде, което трябва да зрее по-дълго време, съответно и вината от този сорт се нуждаят от повече време, за да отлежат в бутилката, преди да бъдат отворени, защото младите танини на виното могат да бъдат много агресивни.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес