Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между коафьор и фризьор?

27 април 2022, 17:24 часа
Реклама

Изненадващо, но една и съща професия може да има наведнъж няколко имена. Човек с ножица, който подстригва косата ни, обикновено се нарича фризьор. Някои майстори на занаята си обаче са удостоени със званието коафьор - стилист.

Коафьор - стилист

Стилистът е завършен професионалист. Боядисването, възможността за избор на подходяща козметика и продукти за грижа за косата в зависимост от типа коса и скалп, способността не само качествено да изпълни това, което Клиентът иска, но и да предложи собствена визия за вашия имидж, се добавят към професионалистите умения на стилиста. Задължително изискване за стилист е способността да комуникира компетентно и тактично с Клиента, да разбира неговите желания, които понякога самият Клиент не може ясно да формулира.

СЪВЕТ от професионален фризьор: С тази маска косата ще расте с часове

Разбира се, няма много такива професионалисти от висок клас, макар че не малко се провъзгласят за такива. И все пак, ако се интересувате от професията коафьор, трябва да започнете с основите.

Трябва да имате основните умения на фризьор: подстригване, боядисване, оформяне и др. Коафьорът е фризьор-стилист, който не само прави прическа по желание на клиента, но и му дава пълна консултация. Работата на стилиста включва оценка за външния вид на клиента и избор на правилната прическа, нюанс на косата, грижа в зависимост от неговата личност.

Фризьор

Задачата на човек с тази професия е да подстриже и, ако е необходимо, да боядиса косата на клиента.

Много хора смятат, че професията на фризьора е обикновена и скучна, но това далеч не е така. Жените са готови на всичко, за да открият качествен фризьор, който може да направи красива прическа, особено ако косата е проблемна. А компетентното оцветяване днес изисква много теоретични познания. Отминаха дните, когато просто трябваше да намажете косата си с къна или перхидрол и да я измиете. Изискванията на съвременните фризьори са внимателно оцветяване, често в няколко цвята, с плавни преходи.

ТОП фризьор посочи грешките, които всеки допуска при избора на прическа

Ако салонът е на бизнес ниво, тогава ръководството е уверено в професионализма и репутацията на фризьора, а клиентите се доверяват на имиджа на салона. Успешният и талантлив майстор се стреми към професионално израстване и след 2,5-3 години може успешно да премине в друга, по-висока категория - стилист.

Както виждаме, коафьорът има повече отговорности от фризьора, освен това трябва да има страхотен артистичен вкус. Стилистът коафьор има повече отговорности и творчески задачи при работа с клиенти. Понякога съчетава професията на гримьор, не само дава съвети относно грима, формата на веждите, но и ги коригира и нанася сенки с червило и пудра.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес