Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е историята на флага на Франция?

17 юли 2024, 11:33 часа

Френското знаме е едно от най-разпознаваемите в света, както и едно от най-старите, които все още се използват. Независимо дали се вее от върха на Френския парламент или е на пакет за кроасани, вие със сигурност сте го срещали в много различни форми и на различни места. Но знаете ли откъде идва? Отговорът на този въпрос ни връща повече от 200 години назад в миналото.

Произход на френското знаме
Френският флаг се появява за първи път през 1794 г., точно преди Френската революция, когато е използван като кралски флаг на кораба L'Etoile. Тогава е само едно знаме сред многото. По онова време Франция няма свое официално знаме, а по-скоро има различни знамена за различни поводи и цели. Най-близко до националното знаме е кралският герб с формата на син щит с три златни лилии.

Едва през 1830 г. новооснованата Френска република официално приема червено, бяло и синьо като свой национален флаг. По този начин французите последват примера на американците, които след своята революция (1775-83) издигат звездите и линиите от военния контекст и ги превръщат в национално знаме.

Това е единствената държава в света, която няма правоъгълно знаме

Защо червено, бяло и синьо?
След холандското въстание трикольорният стил (знамена с три ивици) се свързва с антиавторитарни принципи. Различни републики в Европа възприемат този дизайн по един или друг начин, за да сигнализират за промяна в правителството. Френският флаг дори запазва същите цветове като знамето на Холандия, просто обръща дизайна настрани. Цветовете, обаче, не са избрани в чест на холандците, а по-скоро да отразяват символите от историята на Франция.

Синьото се идентифицира със знамето на Сен Мартен, а червеното - със Сен Дени. Тези два цвята се свързват традиционно със светците, които представляват. Освен това, двата цвята в комбинация се свързват с Париж. Белият цвят, от друга страна, се смята за символ на Бурбоните. Въпреки тази кралска връзка, кокарда от червено, бяло и синьо е носена и от полицията, която щурмува Бастилията, което е още едно вдъхновение на Републиката да приеме трикольора през следващите десетилетия.

От естетическа гледна точка, тези цветове се съчетават чудесно, което е и причина да са най-често срещаната комбинация от цветове в националните знамена по целия свят: от Чили и Тайланд до САЩ и Русия. Червеният цвят присъства в 78% от националните флагове на държавите в света, а белият и червеният цвят, съответно в 71% и 50% от знамената.

Какво означават цветовете на българското знаме?

Влиянието на френското знаме
В класическия роман на Джузепе Томази ди Лампедуза “Гепардът” за упадъка на феодална Сицилия, героят осмива новото италианско знаме като „scimmiottatura dei francesi“, обидно иронизиране на французите. Всъщност, вдъхновени от Френската революция, министрите на новата италианска република почти копират френското знаме за свое в края на 19-ти век, като просто променят синьото на зелено.

И така е не само в Италия. Точно както знамето на Нидерландия оказва влияние на новите знамена на други държави в Европа, френското знаме също се превръща в източник на вдъхновение за нови нации, особено републики. Съседни страни като Андора и Люксемург базират своя дизайн на френския модел. Освен тях, бивши френски територии като Чад и Хаити също се вдъхновяват от френското знаме след постигане на своята независимост.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес