Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как содата може да ви отърве от неприятните миризми в пералнята?

26 август 2024, 08:22 часа

Лошата миризма, идваща от вашата пералня, е проблем, който не трябва да се пренебрегва. Колкото по-дълго се отлага вземането на решение, толкова по-силна става миризмата и толкова по-трудно е да се премахне. За да разберете защо това се случва и как да се справите с него, трябва да разберете причините за нежеланите миризми и как да ги премахнете.

Причини за неприятна миризма в пералнята

Една от най-честите причини за появата на неприятна миризма е честото използване на икономичен режим на пране. Въпреки че този режим може да изглежда полезен по отношение на пестенето на енергия и вода, той не винаги убива микроорганизмите, които се натрупват в барабана, в контейнерите за перилен препарат и върху гумените уплътнения. Тези бактерии и гъбички не само причиняват неприятни миризми, но могат да бъдат и вредни за здравето.

Освен това, може да се появи неприятна миризма заради образуването на варовик, както и натрупани остатъци от прах в тавата за перилен препарат. Запушванията на дренажния филтър, дренажния маркуч или канализационната тръба също могат да причинят нежелани миризми.

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Как содата за хляб помага за премахване на неприятните миризми?

Содата за хляб е едно от най-ефективните средства за почистване на пералня и премахване на миризми. Благодарение на своите абразивни и дезинфекциращи свойства, тя помага за унищожаването на плака, котлен камък и гъбички, които могат да се образуват вътре в машината.

Превантивна употреба на сода:

За да предотвратите появата на неприятна миризма, можете да добавяте три супени лъжици сода при всяко пране. Содата за хляб трябва да се постави в същото отделение, където се добавя перилен препарат, било то прах, гел или капсули. По правило това е най-голямото отделение в пералнята.

Ако миризмата вече се е появила:

Ако вече сте усетили неприятна миризма, препоръчително е да изсипете 5-7 супени лъжици сода в отделението за прах и да пуснете машината в режим на пране при температура не по-висока от 30 ° C. След това трябва да направите още един цикъл, като добавите лъжица оцет и зададете температура 60 ° C. След като приключите с прането, не забравяйте да проветрите пералнята, за да избегнете образуването на нови миризми.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес