Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се замразява зелен боб във фризер

13 септември 2024, 14:00 часа

Всички знаем, че е най-добре да консумираме зеленчуците пресни, но това не винаги е възможно. Освен да ги консервираме, друг начина на съхранение на зеленчуците е замразяване във фризера.
Зеленият боб е много вкусен и подходящ за приготвяне на различни ястия. След като не може да се възползваме от него само в сезона му, съществува лесен начин на съхраняване.

Как да замразим зелен боб във фризера?

* Изберете пресен зелен боб, който е без петна. Най-подходящ за замразяване е кръглият боб, който е жълт и зелен. Сортът му е Холандската принцеса. Този сорт се характеризира с богати окачвания и стабилност и произвежда кръгли шушулки без нишки с дължина около 10 см. Идеален е за замразяване.
* Накиснете боба във вода за около 15 минути. По този начин ще се отстрани праха от него. Изплакнете под студена течаща вода. Ако забележите кал по него, измийте внимателно един по един.
* Отстранете ъгълчетата в краищата му с помощта на нож.
* Нарежете вече почистения боб в желаната големина, обикновено това е около 4-5 см дължина.
* Поставете на котлона тенджера с 2 л вода. Препоръчително е да бланширате зеления боб на порции от по 200 г, за да не падне температурата на водата.
* След като водата започне да къкри, извадете боба в гевгир, накиснете го в хладка вода за около минута, с което прекъсвате топлинната му обработка. Оставете да се изцеди добре за няколко часа.
* Разпределете изцедения и изстинал боб в торбички за фризер или кутии.
* Бобът може да издържи около 1 година във фризера.
* След като веднъж сте го размразили, не го замразявайте отново.

Салата с френски фасул и чери домати

Как да отглеждаме боб: Съвети от опитни градинари за отлична реколта

Добрите градинари съветват: Засаждане на фасул за добра реколта

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес