Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави обезмирисяване на ракия – забравете за лошата миризма

22 юли 2024, 07:55 часа

Тайната на съвършената ракия, мека, ароматна, свежа, наслада за сетивата, е в детайлите и старите майстори знаят това. В техните прашни тефтери можем да открием много тайни рецепти как да сварим най-доброто традиционно силно алкохолно питие за балканските народи.

Всеки малък пропуск или грешка могат да се окажат фатални за ракията – от избора на плодове и случайно попаднали гнили сред тях, през избора на съдове за кашата, за варенето и за отлежаването до избора на аромати, есенции, захар, билки, ядки или мед, които да добавим в ракията – всичко е от значение.

Ракиджиите мераклии имат своите трикове за варенето на пивка ракия, владеят до съвършенство тънкостите на занаята и знаят как да спасят ракията, ако нещо се обърка и не са доволни от цвета, вкуса, бистротата или аромата ѝ. Ненавременното варене на ракията, след като ферментацията на плодовете е приключила и сте се уверили в това, може да доведе до неприятна миризма, която превръща огнената течност от еликсир в нещо, което не желаете в чашите си.

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

Не е необходимо обаче да изхвърлите ракията, разочаровани от резултата, и да се откажете от идеята да поднасяте домашна ракия на масата си. Има лесни начини за обезмирисяване на ракия, които майсторите споделиха с нас, за да ви предадем тайните на съвършената огнена течност, която сгрява и тялото, и душата, защото е микс от корени и традиции, от спомени за дедите ни и селските къщи, в които са варили ракия, от обичаите и обредите – част от същността ни.

Обезмирисяване на ракия – рецепти и трикове

-          Какво да направим, ако след преминаване на алкохолната ферментация е започнала оцетна ферментация?

Неприятна ситуация, при която ракията накиселява и мирише на оцет. Никой не би желал да поднесе подобна ракия на масата си. Тя обаче може да бъде спасена, ако знаете как да я обезмирисите. За обезмирисяване на ракия с кисели нотки използвайте сода или дървесна пепел.

Те успешно съумяват да неутрализират всякакъв тип киселинност, причината за която обикновено е свързана с дестилация на вкиснати джибри и плодови каши. Следващият път внимавайте да не пропуснете момента за варене на ракията, както и какъв материал влагате в нея – плодовете трябва да са здрави, узрели, като е от ключово значение да се отстранят гнили и развалени плодове, както и костилките.

За отстраняване на киселите нотки има и рецепти с амоняк, но са твърде опасни, трудни за определяне на нужното количество в домашни условия, поради което не се препоръчват. Използването на сода е безопасно и безвредно, много по-лесен и приложим за домашната ракия вариант. На литър ракия се полага лъжичка сода, а ако след опитване на резултата, той отново не е задоволителен и се усещат кисели аромати, се добавя и втора лъжичка сода.

Важно е да се знае, че е груба грешка да се правят опити за пълна неутрализация на киселите нотки със сода, тъй като и вкусът, и ароматът се влошават, а цветът се променя. След постигане на задоволителен, макар да е непълен, резултат, ракията се разрежда с вода до 30 градуса и се подлага на втора дестилация, с което окончателно се премахва киселият аромат.

-          Как да се справим с несвойствен аромат, дъх на плесен, пушек или други неприятни и нежелани нотки на ракията?

И в този случай има решения, които са ефективни и които ще помогнат да спасите ракията. Нужни са ви олио или активен въглен, както и точните рецепти, споделени от старите майстори, как се прави това обезмирисяване на ракия.

Как най-лесно се прави избистряне на ракия?

Ако изберете да използвате за целта активен въглен, той следва да е на прах, като необходимото ви количество за литър ракия е между 1 и 3 грама в зависимост от това колко е силна нежеланата миризма. Въгленът не се изсипва направо в цялото количество ракия, а между 6 и 18 грама се разбъркват добре в 6 литра ракия, след което обезмирисените литри на тънка струя и при постоянно бъркане се внасят в цялото количество ракия. През следващите няколко дни е важно да не се пропуска неколкократното ежедневно разбъркване на ракията – сутрин, обед и вечер е най-добре. Накрая се завършва с няколко дни, през които ракията не бива да се бърка, за да падне въгленът на дъното.

Ако решите да използвате олио, имайте предвид, че ще ви е необходим литър олио за 100 литра ракия. И тук е важно да отделите няколко литра ракия, в които да добавите олиото, да разбъркате и да внесете получената емулсия с постоянно бъркане към цялото количество ракия. Последващо бъркане през следващите дни не се изисква, което прави тази рецепта за обезмирисяване на ракия по-лесна в сравнение с рецептата с въглена. Два-три дни по-късно олиото е изплавало на повърхността на ракията и е време да бъде отстранено. Бистрата ракия се прехвърля в съд за отлежаване.

Ако срещнете трудности с варенето на ракия или ако получите нежелан краен резултат, не бързайте да се тревожите или да изхвърляте ракията. В повечето случаи нещата са поправими с правилната рецепта за обезмирисяване на ракия.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес