Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се образува кърмата?

24 декември 2023, 17:00 часа

Едва ли имате съмнение колко ценно е майчиното мляко и какви са ползите от кърменето на бебетата, но вероятно нямате представа как се образува кърмата. А това би било ценно знание, тъй като може да го използвате при нужда да дадете съвет на млада майка как да има повече мляко за рожбата си. Тези теми не са злободневни, не се приоритетни и обикновено времето никога не стига, за да им обърнем внимание и повишим общата си култура, така че именно по време на дългите празници може да отделите време за подобно полезно четиво, привлякло вниманието ви.

Как се образува кърмата?

Различни организации и институции, насърчаващи кърменето, както и такива, работещи в областта на здравето и особено на това на майките и децата, дават отговор на въпроса как се образува кърмата на език, достъпен за масите. Образуването на кърма е свързано пряко с хормоните. Нека проследим пътя на тази така ценна за бебето храна, която му подпомага да е здраво.

1.       Коластра

В края на бременността и веднага след раждането гъстото, богато на полезни вещества мляко от гърдите на мама, често сравнявано заради ценността си със злато, се нарича коластра. То е само около 10 мл. на хранене, но е напълно достатъчно, за да се нахрани новородено.

Какво никога не трябва да се яде при кърмене?

Не само е питателна, хранителна, но е и изключително полезна храна – съдържа щедри количества имуноглобулин, витамини и други, пряко свързани с имунната система и предпазващи бебето от болести както сега, така и занапред в живота му. Коластрата се справя успешно и с бактериите, което е още един довод майките да се стараят да кърмят децата си възможно най-скоро след раждането, за да засучат те именно коластра.

2.       Мляко

Няколко дни, след като бебето се роди и засучи коластра – обикновено между 3 и 5, нейното място се заема от същинска кърма, която е по-рядка, но е и в по-големи количества, така че бебето да се нахрани. Образуването на кърма е зависимо от хормоните и се диктува от пролактина, който също е хормон. Тоест хормоналният баланс се оказва от ключово значение за кърменето и образуването на кърмата, а самият пролактин помага да се обясни как се образува кърмата – именно под негово въздействие.

Stanford Medicine и по-специално отделът за здраве на децата изрично подчертава, че колкото повече кърми майката и млякото от гърдите ѝ се изяжда или изцежда, толкова повече мляко ще бъде произведено за малкото. Добре е да се знае от кърмещите майки, че секрецията на пролактин е най-усилена през нощта, така че нощното хранене не следва да се пренебрегва особено при най-малките. 

3.       Сучене на бебето

Знаете ли, че самото сучене на бебето също участва в образуването на кърмата? Ако то е успяло да засуче правилно, в тялото на майката се отделя хормонът окситоцин, което пък на свой ред води до отделянето на по-големи обеми мляко – процес, известен като „изпускане на мляко“. Природата си знае работата и нищо в нея не е случайно.

Най-добрите храни по време на кърмене, които задължително трябва да включите

Пътят на кърмата

Разбрахме как хормоните, както и самото сучене на бебето, участват в образуването на млякото, но какъв е неговият път, къде започва той, тъй като е ясно, че завършва в стомахчето на бебето? Производството на мляко се извършва в алвеолите, които са подобни на гроздови зърна струпвания от клетки в гърдите. След това то се изцежда през алвеолите в млечните канали, които приличат на магистрали и които пренасят млякото през гърдата.

Пътят на майчиното мляко не е особено дълъг, ако го погледнем по този начин, но ако гледаме на него като на процес, започващ с желанието за дете и самата бременност, то ще осъзнаем, че началото на пътя на кърмата е моментът, в който жената започне да мечтае да бъде майка. Но независимо какъв точно е пътят на кърмата, спирането на кърменето води до намаляване на кърмата, а е тя е от ключово значение за здравето на бебетата в първите дни, седмици, месеци от раждането му, както и за здравето на вече порасналото дете до превръщането му в старец по време на целия му живот. Насладете се на кърменето, създаващо топла връзка между детето и майката и дайте на малкото вързопче най-добрият старт в живота.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес