Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се казва древногръцката богиня на Луната

06 юни 2024, 07:55 часа

Древногръцката митология е богата на истории и легенди за могъщи богове и богини, които контролират природните явления и влияят на съдбите на хората. Сред тях, Селена заема специално място като богинята на Луната. Нейната история е изпълнена с магия, красота и трагична любов.

Произход и семейство

Селена е дъщеря на титаните Тея и Хиперион, които са част от второто поколение титани, родени от Гея и Уран. Тея е титанидата на сиянието, а Хиперион е титанът на наблюдението и светлината. Като тяхна дъщеря, Селена наследява връзката си със светлината и небесните тела. Родена заедно с друга лунна богиня, Феба, която символизира тъмната луна, Селена олицетворява различните фази и цикли на Луната.

Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват

Селена има брат и сестра – Хелиос, богът на слънцето, и Еос, богинята на зората. Хелиос изгрява всеки ден със слънчевата си колесница на изток и залязва на запад, докато Еос отваря вратите на деня за него. Тримата символизират цикъла на деня: Еос отваря портите на утрото, Хелиос носи дневната светлина, а Селена донася лунната светлина през нощта.

Легенди и изображения

В древногръцките митове Селена понякога се нарича и Мена или Мене, от старогръцката дума за луна “мене”. Това име подчертава тясната й връзка с Луната и лунните цикли. Като Мена, тя продължава да бъде свързвана с магията и влиянието върху природните явления.

вселена

Селена се носи по нощното небе в колесница, теглена от два бели коня. Колесницата е направена от сребро и блясък, отразяващи лунната светлина. Белите коне символизират чистотата на Луната и връзката й с небесните явления. Селена управлява колесницата умело, осветявайки пътя за нощните пътници и магьосниците.

Трагичната любов към Ендимион

Селена се влюбва безнадеждно в смъртния Ендимион, който е прокуден от Зевс на вечен сън в пещера. Всяка нощ Селена слиза от небето, за да види любимия си, но не може да го събуди от дълбокия му сън. Тази невъзможна любов прави Селена тъжна и меланхолична, дори когато луната е най-ярка.

Проверете която древногръцка богиня сте според месеца на раждане и зодията

Връзка с природата и магията

Селена е тясно свързана с природните цикли и явления, повлияни от Луната. Смятало се е, че тя контролира морските приливи и отливи. Също така олицетворява смяната на лунните фази и техния ефект върху растенията, животните и хората. Понякога наричана “Всевиждащата”, тя наблюдава Земята от небесните висини.

Селена е богинята на Луната, която носи светлина и магия в древногръцката митология. Тя остава символ на лунната сила, магията и вечната красота, почитана от древните гърци и до днес.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес