Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как и защо трябва да се пие отвара от градински чай

12 септември 2024, 16:00 часа

Лечителите и билкарите наричат градинския чай свещена билка. Той се използва широко в народната медицина. Но не всеки знае как правилно да го пие. В крайна сметка това растение може да донесе не само полза, но и вреда. Например да предизвика алергични реакции или да намали количеството на млякото по време на кърмене.

Ползи от градинския чай

Съставът на това растение включва органични киселини, много витамини, алкалоиди, етерични масла.

Още: Защо трябва да пиете редовно този ароматен чай

Градинският чай се използва при възпалителни заболявания (болки в гърлото), за лечение на дихателните органи. Растението отлично се справя със заболявания на стомашно-чревния тракт, помага при метеоризъм и действа като слабително средство. Лечебното действие на тази билка и върху венците, като лекува тяхното кървене, подуване.

Градинският чай съдържа фитохормони, които наподобяват естрогените (женските полови хормони). Следователно той увеличава шансовете за зачеване и насърчава подмладяването.

Полезна е такава отвара за възрастните хора, тя забавя възрастовите промени. Например премахва старческия тремор в ръцете и краката, подобрява паметта, предотвратява оплешивяването.

Въпреки това не е възможно градинският чай да се приема от всички. Не го пийте на бременни или кърмещи жени, деца под 2-годишна възраст, пациенти с епилепсия, хипертония, нефрит.

Още: Кой чай е най-полезен и трябва да се пие всеки ден?

Как да приемате градински чай: чайове, отвари, тинктури

За медицински цели можете да използвате растението в различни лекарствени форми:

Чай. Така правят китайците. Те приготвят билката като обикновена напитка и пият по четвърт чаша веднага след хранене. Приемайки градински чай по този начин, можете да се отървете от метеоризъм, да излекувате заболявания на пикочния мехур, да подобрите имунитета.

Отвара. Залейте листата на растението с гореща вода и поставете на водна баня за половин час. Охладете и прецедете. Пийте по половин чаша 3 пъти дневно. Такава напитка отлично се справя със заболявания на носоглътката. Тя може да се използва и за гаргара при стоматологични заболявания.

Още: Този чай намалява холестерола и риска от инфаркт

Инфузия. Градинският чай се залива с вряла вода, съдът се покрива с капак и се оставя да се запари за половин час. Използва се за лечение на язви, рани, които не заздравяват дълго време.

Желателно е да не се пие в големи количества. Предозирането е изпълнено с главоболие и интоксикация на организма.

Колко да се пие градински чай?

За лечението на дадено заболяване има свои собствени условия, за които е добре да попитате вашия лекар. Така например за рехабилитация след инсулт се използва в продължение на един месец, при остра стенокардия - не повече от 10 дни.

Съществува негласно правило: за да избегнете нежелани реакции, не можете да приемате градински чай дълго време.

Максималният период на лечение е 3 месеца, след което се прави почивка за 20 дни. Ако желаете, можете да продължите да пиете отвари и тинктури и след това.

Градинският чай ще донесе невероятни ползи за организма, ако го приемате правилно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес