Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да увеличите пространството в малкото жилище, без да допускате грешки

04 октомври 2021, 17:15 часа

Дори малкият апартамент може да се окаже много стилен и уютен, ако направите правилния ремонт и не грешите в планирането на интериора. Има няколко добре познати техники, с които можете визуално да увеличите пространството. Мнозина обаче правят груби грешки. Ето защо, преди да започнете с ремонта и декорацията на жилището, трябва да знаете за някои от тайните за "разширяване" на малки стаи и най-често срещаните проблеми при тяхното изпълнение.

Светлите стени са не само бели и бежови

Смята се, че светлите тапети са в състояние визуално да "избутат стените". Това е вярно, но при избора на материали трябва да се подхожда разумно. Не можете да си купите просто нещо „светло“, тъй като стените могат да се загубят, а стаята рискува да стане безлична. По-добре е да изберете светъл, но интересен и сложен нюанс, например маслинен или син.

Акцентна стена може както да съживи, така и да съсипе интериора

В малки пространства акцентът върху една стена дава усещане за дълбочина. Но понякога този дизайн, напротив, "изравнява" стаята, променяйки нейната геометрия. Например, в тясна стая ефектът на коридора ще бъде засилен чрез подчертаване на дългата стена. И можете да приближите пространството до квадратна форма, като декорирате по-късата страна в ярък или тъмен нюанс. Акцентната палитра от стени също оказва влияние. Тъмните, топли и богати нюанси ще доближат стената, а студените, разредени ще я отдалечат.

Не е необходимо да използвате прекалено много гланцови повърхности

Блясъкът отразява светлината, поради което използването му е добре дошло в малките апартаменти. Но правенето на лъскави повърхности както отгоре, така и отдолу е грешка, тъй като те ще натискат от всички страни. В кухнята, например, можете да направите само долните шкафове лъскави, а горните да замените с отворени рафтове. С бляскавите поставки, шкафове, маси в една стая изглеждат излишни и не увеличават пространството по никакъв начин. Трябва да изберете един или два лъскави елемента. Също така, не се препоръчва да се правят лъскави тавани, тъй като те не добавят визуална височина.

Мебелите в цвета на стените могат да обезличат една стая

За да освободите визуално място в стаята, не е нужно да избирате всички мебели да съответстват на цвета на стените. Може да се играе с различни светли, пастелни нюанси. Ако стаята има много големи мебели, тя може да бъде декорирана в цвета на стените, но при едно условие. В стаята трябва да се създават акценти - други по-видими мебели.

Раираният принт може да доведе до вълнички в очите

Смята се, че дрехите с хоризонтални ивици правят жената да изглежда дебела, а тапетите с такава геометрия правят стаята по-широка. Но като изберете такъв дизайн на стените, можете да стигнете до прекомерна графика, която ще се вълнува в очите. Независимо от това, ако принтът ви харесва, по-добре е да го използвате върху килим, върху една от стените или върху завеси.

Можете да увеличите пространството в малък апартамент с мебели, осветление, прегради и огледала. Декорацията на стени също играе важна роля.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес