Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да успокоим зачервената кожа от слънцето?

25 юли 2024, 17:32 часа

Знаете за риска, който носи слънчевото изгаряне, запознати сте с уреждащото действие на слънчевите лъчи върху незащитената кожа и опасността от злокачествен рак меланом, който е трудно лечим, боготворите слънцезащитата и кремът с висок фактор е първата ви покупка за лятото, но въпреки това успяхте да изгорите?

Независимо дали причината за това е заспиване на плажа, улисване във водните забавления, или разходка с лодка, кожата ви се нуждае от помощ, за да се възстанови. Вижте как да успокоите зачервената кожа от слънцето и защо да не допуснете да изгорите отново.

Зачервената кожа от слънцето – помогнете ѝ сега

Слънчевото изгаряне е коварно, то не само носи дългосрочни вреди за здравето, но може и в краткосрочен план да провали почивката ви, да ви накара да се чувствате толкова некомфортно, че да търсите бърз лек за кожата си. Усещането за пареща, болезнена кожа е последното, което бихте искали. Изгарянето според тежестта му може да предизвика само усещане за парене или да е свързано с мехури върху кожата и треска, налагащи лекарска намеса.

Ако състоянието е тежко, не губете време в търсене на бабини лекове и трикове за облекчаване на зачервената кожа от слънцето, а потърсете своевременно лекарска помощ. С по-леките слънчеви неволи може да се справите и сами, ако знаете адекватен начин за успокояване на зачервената кожа от слънцето, а не разчитате на митове.

Доктор по медицина и дерматолог от Yale Medicine разкрива кои са митовете, свързани със слънчевото изгаряне и облекчаването му и кои методи наистина помагат. Той подчертава, че следването на митове и погрешни препоръки може да доведе дори до още щети за страдащата кожа. Така например не се опитвайте да „отлепите“ кожата.

При изгаряния на кожата - ето как да облекчите болката

Това е приятен масаж за здравата кожа, но определено не се препоръчва върху изгорената кожа. Вместо тези митове, които могат да ви навредят, дерматолозите препоръчват следната грижа за изгоряла от слънцето кожа, ако изгарянето не е тежко – тоест ако няма мехури.

  • Третирайте слънчевото изгаряне веднага, щом го забележите. Приберете се от плажа, не си позволявайте да останете още малко само защото почивката е кратка и не искате да губите и миг от нея. Всяко продължаващо излагане на слънце на вече изгоряла кожа е сериозен риск за здравето.
  • Вземете хладен душ, за да потушите парещото усещане, но не прекалявайте, тъй като водата допълнително изсушава и без това дехидратираната от слънцето кожа. Използвайте подходящ измиващ гел, без твърди частици. Ексфолирането ще причини допълнителни щети на кожата ви, а сапунът ще я изсуши. Може да използвате измиващия гел за лицето си, обикновено той е нежен и деликатен.
  • Не търкайте кожата си, за да я подсушите. Подсушаването следва да става с потупващи движения или оставете кожата мокра, за да попие по-добре лосионът, който е толкова ценен в този момент.
  • Използвайте подходящ лосион след душ, съдържащ специални съставки за облекчаване на зачервената кожа от слънцето. Такава съставка е Д-пантенолът. Дерматолозите препоръчват и прилагането на крем с 1% хидрокортизон, който също бързо успокоява зачервената кожа от слънцето. Особено подходящи са и лосиони, съдържащи алое вера. Известно е, че това чудодейно растение е лековито и доставя ненадминати ползи за здравето. Облекчава зачервяванията, намалява болката и отока, подпомага оздравителните процеси, охлажда и хидратира. Ако има участъци от тялото ви, които са по-сериозно изгорели, използвайте лекарство за облекчаване на изгарянето – предлагат се под различни форми – спрей, пяна, крем.
  • Пийте по-големи количества вода от обичайните. Изгарянето означава дехидратация, а изгорялата кожа е жадна. Водата ще ви помогне да се почувствате по-бързо по-добре. Дерматолозите подчертават обаче – вода, а не газирани напитки или още по-малко алкохол.
  • Специалистите препоръчват на пострадалите от силното слънце да приемат нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) като ибупрофен, за да облекчат дискомфорта.
  • Как да не допуснете да изгорите отново?
  • Когато кожата ви се успокои, може да се върнете към летните плажни забавления. Пазете се обаче от повторно изгаряне. Рискът слънцето да причини щети върху кожата си намалява, ако:
  • Нанасяте слънцезащитен крем на всеки час, като факторът трябва да е съобразен с типа на кожата – колкото по-светла е, толкова по-висок фактор ви е нужен.
  • Нанасяйте слънцезащитата след всяко мокрене или изпотяване. Ако влизате във водата пред 10 минути, пред толкова следва да нанасяте и крема със СПФ. Дори да е водоустойчив, не разчитайте на това.
  • Носете шапка с широка периферия на плажа. Слънчеви очила, паеро и плажна рокля също могат да ви предпазят в най-горещите часове от деня.
  • Потърсете сянка в часовете между 12 и 16 – чадърът също е решение, но ако е от плътен плат. Тънките платове не могат да осигурят добра слънцезащита.

Наслаждавайте се разумно на лятото, морето и слънцето, за да останат само приятни спомени.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес