Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ускорим метаболизма си в покой и защо всеки трябва да го прави

03 октомври 2024, 18:30 часа

 В интернет можете да намерите 1000 съвета как да ускорите метаболизма си с помощта на чудотворен лайфхак и да започнете да отслабвате без никакво усилие. За съжаление в действителност не е толкова просто.

Сезонът „отслабване за лятната ваканция“ може официално да се счита за затворен, но сезонът „отслабване за Нова година“ вече наближава. Сериозно, повечето лекари са съгласни: временните диети няма да ви позволят да отслабнете веднъж завинаги. Строгите ограничения са последвани от срив и, вероятно, дори по-голямо наддаване на тегло. Затова е по-добре да работите върху поддържането на форма през цялото време. Един важен фактор, който влияе върху теглото ви, е скоростта на метаболизма ви в покой. Именно този параметър определя колко калории ще изгорите през деня без тренировка.

Нека да разберем как да ускорим метаболизма и защо е важно за всеки, който иска да оформи фигурата си.

Още: Лекар: Всеки ден вечеряйте по това време за бърз метаболизъм и здрав сън, здравен съвет за деня, 30 септември

 

Защо е необходимо това?

Всички знаем, че здравословното отслабване изисква здравословен калориен дефицит. За да го определите и да намерите златната среда между глада и преяждането, трябва да разберете колко калории изразходва тялото ви за работа в покой. Ако ядете по-малко от тази цифра, няма да можете да отслабнете, освен това ще се чувствате много зле след време.

Именно с нивото на метаболизма в покой може да се свърже и "ефектът на платото"  - когато човек вече е загубил определено тегло и не може да продължи напред. Това се дължи на адаптирането на тялото ви, което изисква по-малко енергия с течение на времето, за да поддържа по-малко тегло.

Още: 8 начина, които могат да ускорят метаболизма ви

 

Как да ускорите метаболизма си в покой

·       Изграждане на мускули

Силовите тренировки са един от най-ефективните начини да принудите тялото си да изгаря повече калории. Факт е, че мускулната ви тъкан се нуждае от повече калории, отколкото мазнините, дори и да не тренирате специално днес.

Още: Какви са рисковете при метаболитен синдром?

 

·       Бъдете активни

Тренировката е важна, но няма да помогне, ако наистина не станете от дивана извън фитнес залата. Редовното ходене, леко разтягане в началото на деня, почивки по време на работа или креативни решения като стоене на бюрото ви ще помогнат да допринесете за общия ви дневен разход на енергия и да предотвратите забавянето на метаболизма ви по време на периоди на бездействие.

 

·       Консумирайте достатъчно протеини

Протеинът помага за поддържане на мускулна маса, докато отслабвате, така че да изгаряте мазнини, а не мускули. Освен това, тялото изразходва повече калории за усвояване на протеини в сравнение с преработка на въглехидрати и мазнини.

 

Често хората, които внезапно са натрупали наднормено тегло, започват да се съмняват: може би това не е заседнал начин на живот и променени хранителни навици, а хормонален дисбаланс. И според лекарите, това наистина е възможно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес