Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спестяваме пари дори с малка заплата: 7 прости начина да го направим

23 юли 2024, 18:18 часа

Ние харчим пари всеки ден: купуваме си кафе на път за работа, плащаме за градски транспорт или такси, зареждаме колата, купуваме храна вкъщи или оставяме пари за вечеря в ресторант. Понякога финансите свършват толкова бързо, че нямаме време да го забележим, затова и по-рядко, отколкото ни се иска, се налага да се зарадваме на голяма покупка.

Разбира се, в такава ситуация на помощ идват спестяванията. Но тук може да се сблъскате с проблем: не всеки може да спестява пари. За щастие, най-трудната част от спестяването е да се започне. Ще ви разкажем как правилно да спестявате пари, дори и да не можете да се похвалите с голяма заплата.

Правилото за спестяване 50/30/20: Как да го прилагате успешно?

1. Контролирайте разходите си

В днешно време контролирането на разходите ви стана много по-лесно: в мобилните приложения на банките можете да видите с един поглед за какво харчите най-много пари всеки месец. Изберете няколко категории, в които ще се поглезите (задължителните разходи не се вземат предвид), а в останалите се опитайте да намалите бюджета. Да, ще се наложи да направите жертви, но е трудно да ги наречем огромни: просто ще се научите да харчите умерено.

Ето един нагледен пример. Често вечеряте навън и харчите много пари за ресторанти. Ако искрено искате да започнете да пестите, намалете броя на посещенията в ресторанти до 2 пъти седмично, а през останалото време гответе вкъщи. По този начин няма да се лишите от удоволствие, но ще спестите прилична сума пари.

Още един съвет: планирайте бюджета си, преди да пристигне заплатата ви. Когато имате ясна представа в главата си, спонтанните харчове постепенно ще се сведат до нула.

2. Разделете желанията от нуждите

Тази точка е неразривно свързана с предишната и си струва да ѝ се обърне специално внимание за шопингхолиците и любителите на импулсивните покупки. Понякога наистина искате да си доставите удоволствие: да си купите нов чайник или модни обувки от известен дизайнер. Ако искате да спестите пари, подобрете финансовата си грамотност и отделете желанията от нуждите.

Преди да платите за дадена стока, се запитайте: наистина ли се нуждаете от нея? Отначало ще ви е трудно да откажете, но в бъдеще ще си благодарите многократно за издръжливостта и силата на духа.

Четири старомодни съвета за спестяване на пари, които работят и днес

3. Опитайте се да не вземате заеми

В момента заемите могат да се нарекат помощници: ако заплатата все още не е пристигнала, а рожденият ден на съпруга ви наближава, ще купите подарък и ще се отървете от дълга веднага щом средствата пристигнат по сметката. Но много хора са повлечени от заеми и не е възможно да ги закрият навреме. Хората покриват един заем с друг, надплащат лихви, което от своя страна само увеличава месечните разходи. Ако е възможно, опитайте се да избягвате заемите, а ако не можете да минете без тях, не забравяйте да следите датите на плащанията.

4. Открийте спестовна сметка с автоматично попълване

Искате да управлявате финансите си разумно? Отворете спестовна сметка във всяка банка. На всички ни е трудно да се въздържаме от харчене на пари, ако цялата сума е на една карта. За да създадете възглавница или да спестите за мечтите си, активирайте функцията за автоматично допълване веднъж месечно: отделяйте около 10% от заплатата си и след шест месеца ще видите резултата.

5. Отделяйте пари в брой

Днес повечето от нас използват банкови карти и това е много удобно. Въпреки това не усещаме колко бързо отиват парите, затова е трудно да спестяваме. Използвайте един стар и изпитан метод: когато заплатата ви дойде, изтеглете същите 10% (или изчислете сумата въз основа на бюджета си) и ги сложете в хартиен плик. Този подход ще ви предпази от необмислени разходи и ще ви помогне да спестявате ефективно.

6. Опитайте се да намалите сметките си за енергия

Заплащането на жилището и комуналните услуги е в списъка с необходимите разходи, но и тук можете да спестите пари. Следете колко често осветлението в жилището ви е включено, когато няма нужда от него, изключвайте телевизора, когато никой не го гледа. Ще кажете, че това е дреболия, но разточителното използване на електроенергия оказва негативно влияние върху финансовата ви възглавница.

7. Използвайте връщане на пари

Друга възможност са услугите за кешбек. Процент от всяка покупка се връща в сметката ви. Най-удобното решение ще бъдат банковите карти с кешбек: най-често банките предлагат на клиента да избере категориите, в които кешбекът ще бъде увеличен, има и процент, който се връща по подразбиране (например 1% от всяка покупка и 10% в категорията „Храна“). До края на месеца може да имате достатъчно спестени пари, които да приберете.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес