Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим натурално обезболяващо с върбова кора

15 август 2024, 16:52 часа

Върбовата кора се използва от хиляди години като болкоуспокояващо и расте почти навсякъде, където има вода. Тя съдържа химикал, наречен салицин, който е предшественик на ацетилсалициловата киселина, която предизвиква реакцията на облекчаване на болката в телата ни.

Той е много по-безопасен от болкоуспокояващите медикаменти, който произхожда от ацетил салицилат, химикал, който причинява голям стомашен дистрес.

Още: Лек със зехтин и лайка, осигуряващ много ползи за организма

Как действа кората на бяла върба като болкоуспокояващо

Салицинът в кората на върбата се метаболизира в телата ни и се превръща в салицилова киселина. Ацетилсалицилатът, намиращ се в аспирина, споделя подобен метаболитен път като салицин, само че с по-малко процеси, и това е причината върбовата кора да работи.

По принцип, фармакологично активната съставка в аспирина и фитохимикалът (салицин), намиращ се в кората на върба, се превръщат в един и същ химикал за облекчаване на болката (ацетилсалицилова киселина), когато се метаболизират в тялото ни.

Особеното при приготвянето на вашия собствен естествен аспирин с върбова кора или други растения с високо съдържание на салицин е, че като използвате цялото растение, синергиите на химикалите в растението са много по-лесни за усвояване и метаболизиране от телата ни и освен това нямат опасни странични ефекти на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства или обикновени болкоуспокояващи без рецепта).

Ето защо приемането на тинктура или чай от върбова кора просто няма да има отрицателните странични ефекти като възможно гадене, стомашно кървене или стомашно разстройство, които има болкоуспокояващото от аптеката.

Ползи и употреба на чай или тинктура от върбова кора

Кората на върбата може да се използва за същите цели като аспирина и без странични ефекти върху храносмилателната система или механизмите на кръвосъсирването въз основа на клинични проучвания.

Едно проучване показва, че стандартизираната върбова кора до 240 mg на доза е толкова ефективна, колкото синтетичните НСПВС, които обикновено се използват, и отново, когато знаем, че екстрактът от върбова кора няма потенциално вредните странични ефекти, лесно е да изберем по-естествен вариант.

Кората от върба е полезна за:

  • Болки в гърба и ставите
  • Главоболие
  • Менструални спазми
  • Болки в долната част на гърба
  • Облекчаване на леки болки в ставите
  • Подагра
  • Други възпалителни реакции, причиняващи болка
  • Артрит
  • Потенциал за разреждане на кръвта
  • Може да бъде анафродизиак, до известна степен, причинявайки намаляване на либидото при някои

Събиране на върбова кора за приготвяне на натурален аспирин

Вътрешната кора или камбиевият слой е частта, която ще трябва да съберете за вашия аспирин от върбова кора. Можете да събирате реколта от ствола, въпреки че НЕ се препоръчва това като практика. Лесно е да убиете дърво, като прекалите с реколтата от този слой. Никога не искате да „пръстите“ ствол, а вместо това да режете вертикални ивици на малки количества.

Отстранете външната кора, след което нарежете ивици от вътрешната кора. Нарежете ги до желания размер. Можете да ги използвате пресни или сушени, както е посочено по-долу в указанията за чай и тинктура.

Дозиране на върбовата кора

Ето къде нещата стават малко трудни, когато използвате естествени билкови добавки, направени у дома и които не са стандартизирани в лаборатория. Наистина няма начин да измерите колко от активните съставки получавате във вашия чай или тинктура.

Като цяло, опитни билкари са много добри в определянето, въз основа на нуждите на индивида, колко да се използва и добър билкар ще титрира дозировката, ако не е съвсем сигурен.

Закупеният екстракт от върбова кора се предлага в различни концентрации. Клиничните проучвания са използвали стандартизирани дози от 240 mg на ден, за да помогнат за подобряване на определени хронични състояния. Това е мярка за метил салицилат. Ще искате да следвате указанията на бутилката, ако я закупите в стандартизирана форма.

Една добре направена тинктура за възрастни се състои от три пълни стандартни капкомера (около 1/2 чаена лъжичка) на всеки три до четири часа, ако е необходимо. Разбира се, подобно на други билки и лекарства, ефективността също ще се определя от консистенцията и размера на индивида и дозата трябва да се коригира съответно.

Безопасност и противопоказания

Същите предпазни мерки, посочени за аспирина, трябва да се прилагат и за екстракти от върбова кора. С други думи, не използвайте при деца, които изпитват грипоподобни симптоми или висока температура, поради редкия потенциал за синдром на Reye. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, не забравяйте да обсъдите с Вашия лекар употребата както на аспирин, така и на върбова кора.

Как да си направим тинктура от върбова кора

Напълнете буркан с прясно набрани ленти от вътрешната кора от първата или втората година на растеж на дървото. Напълнете буркана с водка (в този случай е добре да е 80-градусова). Оставете да престои в продължение на четири до осем седмици. По-дългото време няма да навреди. Прецедете течността, бутилирайте и съхранявайте на хладно и тъмно място.

Как да си направим чай от върбова кора

Алтернатива на тинктурата е приготвянето на чай. Просто сварете прясната или изсушена кора във вода за около 20 минути. Прецедете течността и отпийте.

Супена лъжица изсушена нарязана и пресята кора към около две чаши вода. Ако използвате прясна кора, ще ви трябва около една супена лъжица нарязана билка. За сушена билка трябва около 1/2 супена лъжица. Това ще донесе около една чаша чай.

Други екстракти от върбова кора

Има и други възможности освен вода (чай) и спирт (тинктура) за работа с върбова кора. Единият е оцетът. Можете да направите красив ацетум (екстракт от оцет) с върбова кора. Няма да е толкова силно, колкото тинктурата, така че вероятно ще трябва да увеличите дозата. Можете да смесите екстракт от оцет с мед и да направите доста вкусен продукт, наречен оксимел.

Още: Кога е най-подходящото време за вода с лимон

По желание можете да използвате растителен глицерин в комбинация с дестилирана вода за продукт със сладък вкус. Глицерити като този са отлични за деца.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес