Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим домашен крем за крака и напукани пети?

29 март 2022, 10:30 часа
Реклама

Краката ви няма как да бъдат красиви със суха и груба кожа на петите, но можете да решите този проблем радикално, посещавайки салона за красота, или можете да организирате собственоръчна грижа за вашите пети в домашни условия. Нека видим как да си направите домашен крем, за да премахнете проблема с напуканите пети. Вече е пролет и трябва бързо да псе погрижите за краката си, защото сандалите и другите отворени обувки ще покажат на всички тяхната красота или пък недостатъците им. Грижата за петите у дома може да предотврати един неприятен проблем - напукването им.

Как да се отървете от напукани пети?

За да разберете причината за напукани пети, е добре да се обърнете към дерматолог. Най-често това се крие в механичен дерматит, т.е. вашите обувки не са ви удобни за носене и триенето причинява напукване на петите. Друга причина, която е често срещана са гъбичките, защото летните отворени обувки не могат да предпазят вашите крака, а от топлото време се потят по-често. Ако се появят напукани пети при вас в резултат на вътрешни проблеми и заболявания, със сигурност трябва да ги разрешите и да се погрижите за вашето здраве.

Храненето е важно да се коригира, особено през лятото има много пресни плодове, зеленчуци, билки, които имат всички необходими витамини и вещества. Изсушаването на кожата на петите през лятото е възможно поради липса на вода, това би могло да доведе до напукване на петите, затова не забравяйте да пиете вода и не пренебрегвайте домашни вани за крака с билки, овлажняващи процедури.

Крем за напукани пети

1. Смесете 10 мл. витамин А с 1 туба мехлем от невен (продава се в аптеките) и получения крем прехвърлете в чист буркан с капак.

2. Намажете краката с този крем преди лягане, веднага след душ. Обърнете специално внимание на петите и зоната на кожичките.

3. Носете памучни чорапи през нощта.

Ако петите са в занемарено състояние, тогава мажете краката с крема ежедневно в продължение на седмица. След това използвайте според нуждите си. Съхранявайте получения крем в хладилник. Използвайте го след баня с билки, като лайка, дъбова кора, жълт кантарион, елекампан, тези билки имат свойства, които действат противовъзпалително и заздравяващо рани, които биха ви помогнали  да решите проблема с напуканите пети. Направете отвара и накиснете краката си в нея за 20-25 минути, след което внимателно отстранете старата загрубяла кожа и след това нанесете крема за напукани пети.

Как да си направим вани за крака за груби пети?

Водата за ваната трябва да е достатъчно гореща, накиснете краката си в нея за 30-40 минути. Когато кожата на петите е достатъчно добре изпарена след банята, горният слой може да се почисти, за това използвайте специална четка с твърд косъм или финозърнеста пемза. След процедурата за почистване петите трябва да се намажат с подхранващ крем. Веднъж седмично можете да използвате скраб за крака, за това нанесете малко от него върху четка или пемза и нежно масажирайте петите си с кръгови движения за не повече от 3 минути, за да не нараните вашата кожа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес