Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си боядисам косата без боя

18 юли 2024, 19:30 часа

В стремежа си към идеалната визия, много от нас често прибягват до боядисване на косата. Въпреки това, химичните съставки в боите могат да причинят нежелани ефекти – от изсушаване на косата до алергични реакции. За щастие, съществуват естествени алтернативи, които не само ще придадат цвят на косата ви, но и ще я укрепят и подобрят нейния общ вид. В тази статия ще разгледаме различни природни методи за боядисване на косата.

Защо да изберем природни средства?

Ползи и недостатъци

Боядисването на косата с природни средства има множество предимства. На първо място, те не увреждат косъма и дори могат да го укрепят. Естествените бои не предизвикват алергични реакции и не съдържат вредни химикали. Въпреки това, трябва да се има предвид, че цветът, постигнат с природни средства, не е толкова устойчив, колкото този с химични бои. Също така, не е възможно да се постигне значителна промяна в цвета, например от тъмна коса към руса.

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

Естествени методи за боядисване на косата

1. Къна

Къната е традиционно средство за боядисване, използвано от векове. Тя придава на тъмната коса червеникав отблясък, а на светлата – ярко рижава. Съществува и черна къна, която придава синьо-черен цвят на косата. За да бъде косата кафеникаво-червеникава, към къната може да се добави смляно кафе. След като се разбърка с топла вода, сместа се нанася върху косата и се оставя да действа около три часа.

2. Корен от ревен

Коренът от ревен е чудесен избор за постигане на кестеняв цвят при кафява коса или рижав оттенък при руса коса. За приготвяне на боята се използват 200 грама корен от ревен, които се заливат с половин литър бяло вино и се варят на бавен огън. Към охладената смес се добавя сода и се нанася върху косата за половин час.

боядисване на коса

3. Обелки от стар лук

Обелките от стар лук могат да придадат златисто-кестеняв цвят на русата коса и копринена мекота. За приготвяне на боята, две шепи обелки се варят за 20 минути и след това се нанасят върху косата за час и половина.

4. Орехова шума

Ореховата шума е ефективно средство за боядисване на белите коси в кестенов цвят. Отварата се приготвя като се вари десет минути на бавен огън и се нанася върху влажната коса за четири часа. За по-траен ефект, косата се изплаква с отвара от орехова шума при всяко миене.

Какво да правите след неуспешно боядисване на косата?

5. Медена маска

Медената маска е подходяща за изсветляване на тъмно русата коса. След изплакване със сода, върху влажната коса се нанася мед и се оставя за осем часа. Тази маска придава на косата мекота и сила.

6. Отвара от лайка

Отварата от лайка изсветлява тъмно русата коса и придава златисти оттенъци на кестенявата коса. Шест супени лъжици лайка се варят в един литър вода и с отварата се изплаква косата през ден.

Използването на природни средства за боядисване на косата не само защитава нейното здраве, но и подобрява състоянието на косата ви. Макар и да не предлагат дълготрайност и драматична промяна на цвета, тези методи са безопасни и ефективни. Опитайте някои от тези естествени рецепти и се насладете на здравата и красива коса, без нужда от химични бои.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес