Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим в общуването със социопат?

08 април 2024, 17:11 часа
Реклама

Социопатията се характеризира с незачитане и нарушаване на правата на другите, трудна и дори невъзможна адаптация в социалната среда, чести изблици на гняв, агресивно поведение и склонност към насилие. Това прави общуването със социопат изключително трудно, а често и невъзможно, като винаги следва да се има предвид възможността за необосновани агресивен отговор и реакция.

Как да се справим със социопат в общуването е въпрос от ключово значение, тъй като познаването на методите, подходите и начините да направите това могат да ви спестят много проблеми и да ви помогнат да се справите с неочаквана агресия, безпочвен гняв и реакция, за която не сте предполагали, че може да очаквате. За да съумеете да се справите с общуването със социопат, важно е да може да идентифицирате, че срещу вас стои именно лице, засегнато от това личностно разстройство.

Как да познаем социопата?

Патологичното поведение на социопата се проявява в сферата на социалните му взаимодействия. Служи си с манипулации и лъжи, може да бъде разпознат по своите импулсивност, рисково поведение и склонност към насилие, прояви на агресия, избухливост и натрупан гняв.

Скритите черти на психопатите – как да разберете, че си имате работа с такива

Разпознаването на социопата може да се окаже трудно за неспециалист, макар да знаете кои черти от характера и поведението го издават, но ако сте сигурни, че срещу вас стои лице, страдащо от личностно разстройство, без да е от значение какво точно, следва да проявите много внимателен подход в общуването и да потърсите отговора на въпроса „Как да се справим в общуването със социопат?“ Не е задължително да избягвате общуване със социопат, тъй като отрицателното отношение към страдащите от това заболяване не помага нито на засегнатия, нито на семейството му за намиране на път и решение, за справяне с него, напротив – задълбочава проблема.

Думата социопат е натоварена с много стигма и погрешни схващания от филмите и книгите, показващи социопата като престъпник, което не е винаги вярно. Тези стереотипи обаче затрудняват хората с личностно разстройство и техните семейства да идентифицират състоянието, да потърсят помощ и да бъдат диагностицирани и лекувани. Това прави още по-важно да знаете как да се справим в общуването със социопат, без да застрашим себе си, но и без да го нараним и задълбочим заболяването му.

Как да се справим в общуването със социопат?

Универсален отговор на този въпрос не е възможен, защото зависи дали соципатът е наш близък, човек, с когото сме заедно ежедневно, колега, или е случаен непознат, срещнат на улицата.

Ако ваш близък, любим човек или такъв от семейството има антисоциално разстройство на личността, може да живеете в постоянен страх от неговото непредвидимо поведение. Вместо да се отчайвате може да положите усилия да овладеете правилния начин за общуване с хора с личностно разстройство, за да бъде по-пълноценно и качествено съжителството ви.

Кои са ключовите разлики между психопат и социопат?

  • Не приемайте лично поведението на вашия близък със социопатия.
  • Научете се да разпознавате манипулативното поведение и опитите за злоупотреба и не им се поддавайте.
  • Не толерирайте прояви на насилие като насилието може да бъде не само физическо, но и емоционално, словесно и дори проявено чрез опити за контрол. Поставете граници и посочете кои действия няма да бъдат толерирани и защо. Обяснете на вашия близък, страдащ от социопатия, какво ще последва, ако наруши границите „Ако ме обидиш на вечеря още веднъж, повече няма да вечеряме в заведение заедно.“
  • Признайте пред себе си и другите членове на семейството, че имате близък с личностно разстройство, вместо да отричате или прикривате проблема.
  • Насърчете вашия любим човек или близък да потърси помощ от специалист за лечението си. Макар да няма установен медикамент или път за лечение, специалистът може да помогне.
  • Бъдете търпеливи. Срещу себе си имате болен човек, а не лош, така че всяка обида е проява на болестта, а не е насочена срещу вас.
  • Намерете подкрепа. Много хора преминават през същото като вас и ако ги откриете, а те обикновено имат групи и организират онлайн или офлайн срещи и разговори помежду, те ще ви помогнат да се почувствате разбрани, ще получите  и ценни съвети за по-добри стратегии за справяне с проблема.

Когато страдащия от социопатия е непознат или малко познат човек, отговорът на въпроса как да се справим в общуването със социопат изглежда доста по-различно. Не е нужно да общувате дълго, да търпите проявите на гняв или манипулативното поведение. Не бягайте обаче от страдащия от личностно разстройство човек. Споделете му, че нямате време в момента, за да общувате с него, тъй като бързате, но ще се радвате на нова среща, и се оттеглете.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес