Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се превърнем от „нощен бухал“ в „чучулига“: 9 съвета за тези, които трудно стават сутрин

22 октомври 2024, 16:00 часа

Как да се превърнем от „нощен бухал“ в „чучулига“: 9 съвета за тези, които трудно стават сутрин

 

Всеки, който поне веднъж се е интересувал от характеристиките на тялото си и по-специално от биоритмите, знае дали е хронотип „нощна сова“ или „чучулига“. „Чучулигите“ се събуждат рано и показват пикова активност сутрин, докато „нощните сови“ показват максималната си производителност вечер и стават по-близо до обяда (или стават трудно рано сутрин, ругаейки всички и всичко). Понякога режим на сън, който изисква да си лягате късно вечер и да ставате на обяд, започва да отнема голяма част от жизнеността ви. Ако сте готови да работите върху ежедневието си и да се превърнете в сутрешен човек, за да нямате повече проблеми със събуждането, време е да научите някои ценни съвети от лайф коучове за промяна на вашия хронотип.

Още: Лекар разкрива какво никога НЕ трябва да правите, ако се събудите посред нощ!

 

9 съвета за тези, които искат да се превърнат от нощна сова в сутрешен човек

Лягайте си рано

Звучи тривиално, но не можете без него, ако сте решени да промените собствените си биоритми. Програмирайте се да си лягате възможно най-рано, за да се събудите отпочинали и енергични. На първо място, трябва да започнете, като заспите поне половин час по-рано от обикновено, след това да увеличите разликата с час и по-надолу по веригата, докато лягането в девет часа вечерта стане рутина за вас.

Още: Искате ли да спите добре? Обърнете внимание на тези 8 сутрешни навика

Не отлагайте алармата си

Изкушението да поспите „само още 5 минути“ може да бъде голямо, особено когато къщата е все още тъмна заради дръпнатите завеси. Необходимо е обаче да се приучите да ставате с възможно най-малко аларми, тъй като постоянното му отлагане не само ви пречи да ставате рано сутрин, но и значително влошава качеството на съня ви. Не сте ли забелязали колко сломен и изтощен се чувствате, след като се събудите, прекъсвайки собствения си сън на всеки няколко минути със силен будилник?

 

Дръжте телефона си извън обсега

Още: 10 сутрешни хакове за по-спокоен ден

Това е таен лайфхак, който не казвам на онези, които са се научили да стават при първата аларма. За да избегнете изкушението да нулирате алармата си, преди да си легнете, поставете телефона си възможно най-далече от леглото (но в спалнята, за да можете да чуете мелодията). По този начин трябва да ставате сутрин, за да отидете до него и да изключите сигнала, вместо просто да протегнете ръка и да натиснете бутон. Дори и най-сънливото тяло ще хареса идеята да ставате от леглото на всеки няколко минути, за да изключите алармата, много по-малко от перспективата просто да протегнете ръката си.

Станете веднага след събуждане

Лесно е просто да говорите за това, но все пак трябва да си създадете навик да се събуждате бързо. Колкото по-дълго останете в леглото след първото събуждане, толкова по-трудно тялото и мозъкът ви се адаптират към необходимостта от ставане, въпреки ранните часове на ставане.

Практикувайте дихателни упражнения

Някои хора успяват да заспят, въпреки че се събуждат бързо и вземат контрастен душ сутрин. В този случай има смисъл да прибягвате до дихателни упражнения, които ще ви помогнат да поддържате добро настроение и да не заспите отново. Лайф коучът препоръчва да зададете таймер за пет минути, да седнете, да затворите очи и да се съсредоточите върху вдишването и издишването. Ако вашият едва събуден мозък непрекъснато превключва вниманието си към нещо друго, внимателно върнете концентрацията си към изчисляване на дихателните интервали.

Насърчавайте се

Много по-възможно е да продължите да се присъединявате към „ранните хора“, ако подсилвате всяка малка стъпка към успеха с малко насърчение. Празнувайте всеки нов навик, който ви доближава до здравословен модел на сън, и отбелязвайте първия ден, седмица и месец. Ако издържите един месец, можете да помислите, че има нови попълнения в редиците на „чучулигите“.

Отворете завесите след първата аларма

Както вече казахме, плътно дръпнатите завеси, които потапят къщата в приятен здрач, са грешка за начинаещ „ранен човек“. Преодолейте себе си и след първия алармен сигнал станете да ги отворите. Дори ако след това искате да прекарате още няколко минути в топло легло, сънят ви вече няма да е толкова дълбок поради сутрешната слънчева светлина, което означава, че е по-вероятно да не чакате втория будилник и да станете сами.

източник: https://www.marieclaire.ru/stil-zjizny/kak-iz-sovy-prevratitsya-v-zhavoronka-9-sovetov-dlya-tekh-komu-tyazhelo-vstavat-po-utram/

 

 

 

 

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес