Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от желанието за сладко завинаги?

24 август 2024, 10:44 часа

Захарта не е просто сладост, тя е цял свят, пълен с ярки емоции и моментални удоволствия. В малки дози може да направи чудеса: да подобри мозъчната функция, да повиши нивата на концентрация и, разбира се, да повдигне настроението ви. Но тук е проблемът: много от нас не могат да устоят на изкушението и надхвърлят разумните граници, потапяйки се в сладкото море от шоколад, сладкиши и дори „леки“ десерти, които всъщност крият много захар. Ето как бързо да се отървете от желанието за сладко.

Защо правя това?

Изследванията показват, че моменталното удоволствие от сладкото изчезва толкова бързо, колкото идва.

Пълният стомах разгражда глюкозата и сега, вместо еуфория, ни завладява вълна от апатия. И така, какво правим? Посягаме към нов шоколад, като отново и отново свързваме сладкото с добро настроение. Този порочен кръг се превръща в навик и, колкото и да е странно, не можем да си представим живота без това „сладко щастие“.

Но списъкът на "страничните ефекти" не свършва дотук. Кариесът, сърдечните заболявания, затлъстяването и рискът от диабет дебнат на хоризонта, докато продължаваме да вдишваме сладкия аромат на бисквити и сладкиши.

Ако сложите това в кафето, ще намалите апетита и кръвната захар

Измами мозъка

Представете си, че комбинирате любимия си десерт с нещо здравословно: ядки, горски плодове или пресни плодове. Това не само ще добави нови вкусове, но също така ще помогне на мозъка ви да разбере, че получава питателна храна, без да осъзнава, че не винаги са въглехидрати със захар. И ако мозъкът ви се нуждае от шоколад, позволете си само 20 грама - това е достатъчно, за да задоволите желанието си и да не се удавите в сладкото море.

Прост воден хак

Всеки от нас поне веднъж се е сблъсквал със ситуация, когато вместо вода, посяга към сладкиши. Но, колкото и да е странно, решението на този проблем може да бъде изненадващо просто. Просто изпийте чаша ледена вода и изчакайте само 10 минути!

Ако имате глад за СЛАДКО, на тялото ви му липсват ТЕЗИ елементи

Закуски - помощници

Ако искате най-накрая да се отървете от пристрастяването си, помислете за навиците си за похапване. Често те стават причина за консумация на захар. Като се откажете от закуските между храненията и си позволите сладко само след пълно хранене, богато на протеини и фибри, не само ще заситите тялото си, но и ще се отървете от желанието да похапнете нещо сладко

Особено внимание на здравия сън

И накрая, не забравяйте за съня. Захарта е източник на бързи въглехидрати и често посягаме към нея, когато се чувстваме уморени или недоспали. Изследванията показват, че хората, които увеличат продължителността на съня си с поне един час, започват да жадуват за сладко по-малко.

Ако следите графика си за сън и се опитате да си легнете не по-късно от полунощ, тялото ви ще ви благодари и желанието за сладко ще избледнее на заден план. Време е да поемете контрол над желанията си и да започнете да живеете по-здравословно!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес