Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от миризливките веднъж и завинаги?

18 октомври 2024, 14:00 часа

Има насекоми, които са много неприятни за хората, макар и да не представляват някаква опасност. Зелената миризливка, позната още като смрадливка, вонещица, зелена дървеница, смърдулка или просто миризливка, е една от тях. Главният проблем с миризливките е, че те, както личи по даденото им от хората название, излъчват неприятна миризма. Появата им също е изненадваща и плашеща. Когато ги видят, мнозина опитват да се избавят от тях. Но как да се постъпи правилно в случая?

Нека да разгледаме по-отблизо „ароматното" насекомо.

Миризливката е сравнително голяма по размер: дължината на тялото й е около 13-15 мм. Тялото й е защитено от надеждна хитинова черупка, която я предпазва от врагове. Може да променя цвета си в зависимост от сезона: при топло време е зелена, с наближаването на зимата става тъмнокафява или червеникава, а след презимуване отново „зеленясва“. Тази функция й позволява да остане незабележима в околната среда. От долната страна на корема има жлези с миризлив секрет. Те отделят отблъскваща миризма, когато се приближат птици или опасни насекоми. Миризливката има криле и ги използва при особени случаи, но нейното сравнително голямо тегло й пречи да лети на дълги разстояния. Средно животът й продължава 2 години, ако условията са благоприятни.

Още: С тази домашна смес ще се отървете от миризливките у дома завинаги

Създава само едно потомство. Миризливките се чифтосват през юни и май, по-рядко през юли. Женската оставя 20-28 яйца върху растенията. След няколко седмици се появяват млади буболечки.

Не е трудно да забележите следи от това насекомо - то оставя кафяви петна подире си. Младите индивиди пият сок от растителни издънки, което води до изсъхване на листата. Възрастните предпочитат да ядат семена и плодове; ако намерят мъртва буболечка или мравка, те с радост ги изяждат. Затова може да се каже, че миризливките са полифаги, тоест ядат както растения, така и насекоми. Любимите им места са широколистни дървета, глог, офика, малини и някои билки. Градинарите често отбелязват, че такива насекоми увреждат кайсии, лешници, круши, ябълкови дървета, касис, цариградско грозде и др.

По принцип миризливките рядко се появяват в дома на човек. Ако това се случи, по-скоро е случайно, защото там няма подходяща храна за тях. С настъпването на студеното време може да пропълзят през пукнатини или да влетят в прозорците, за да прекарат зимата безопасно.

Не представляват опасност; може да усетите остра, неприятна миризма, ако случайно смачкате миризливка. Тези зелени буболечки не хапят хората, защото устата им не може да пробие кожата. Ако в дома ви има голяма концентрация на миризливки, първото нещо, което трябва да запомните, е да не се опитвате да ги смачкате – защото в такъв случай ще трябва да търпите миризмата им дълго време. Най-добре е да изхвърлите насекомите през прозореца.

Още: Знаете ли с какво се хранят миризливките

Ако се натъкнете на многобройни зелени буболечки, положете усилия да намерите мястото им за зимуване. Необходимо е да се проверят всички дупки и пукнатини, натрупани купища стара хартия, списания и вестници. Щом примамите насекомите да излязат чрез осветяване или затопляне на мястото им за зимуване, е достатъчно да ги съберете в буркан и да ги изгорите.

Особено внимателно трябва да се проверят балконите. Там най-често влизат насекоми. Те избират стари шкафове за убежище и обичат стари книги. За тях такива места са идеално решение за зимуване. Ето защо не е добра идея да държите ненужни неща на балкона; в идеалния случай той трябва да е остъклен. Преди настъпване на студеното време всички пукнатини трябва да бъдат внимателно запечатани.

Ако се появят миризливки в градината, няма място за безпокойство. Те не са сериозна заплаха за градинските култури. Но в случай, че започнат активно да увреждат реколтата, е препоръчително да третирате всички налични храсти и дървета със съвременни инсектициди.

---

Още: Против миризливки по доматите: Кои препарати са най-ефективни

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес