Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се охладим през лятото - най-бързият метод?

07 август 2022, 17:33 часа

Разбира се, има някои бързи начини да се охладим в горещото лято.

Например, ето първият: с две кърпи и вода. Намокрете обилно кърпите със студена вода. Изцедете ги и увийте едната около врата си, а втората поставете върху горната част на китките отвътре. Поседете така 1-2 минути. Кръвоносните съдове в тези зони са особено близо до повърхността на кожата и когато поставите студено там, където можете да почувствате пулса, незабавно се изпращат сигнали към мозъка ви, което позволява бързо да намалите телесната си температура.

Пийнете малка глътка студена вода. Мнозина няма да харесат този съвет, но той наистина работи. Необходима е само малка глътка, за да се почувствате по-добре. Можете просто да подържите студената вода в устата си, ако ви е страх да я изпиете. Всъщност това е все едно сладолед, само без калории.

Намокрете чаршафа. За по-лесно заспиване в жежката лятна нощ, може да намокрите чаршафа преди лягане. Така много по-лесно ще издържите на топлината. Можете също да лежите под мокър чаршаф вечер пред телевизора или да работите през деня (ако работата ви е дистанционна, разбира се). В жегата чаршафът изсъхва за 15-20 минути, затова е по-добре да използвате не просто влажни, а именно мокри чаршафи.

15 трика за охлаждане в горещо време, които трябва да знаете

Наплискайте се. Друг начин за охлаждане е с вода. У дома можете да отидете под душа, а на работа просто да се измиете. Докато водата се изпарява, топлината няма да се усеща толкова силно. Този метод може да се използва и при малки деца, но водата не трябва да е много студена. Леко хладката вода ще се възприема нормално, докато студената вода по-скоро ще уплаши детето.

Затворете прозорците. Неочевиден, но ефективен похват. Факт е, че повечето сгради не се нагряват толкова, колкото въздухът навън. Затова, ако спрете да пускате горещ въздух през прозореца в стаята, в нея ще стане много по-комфортно. Не е нужно да се притеснявате за „чист въздух“. Във всяка сграда - офис или къща, има вентилационна система.

Облепете прозорците. Прозорците обикновено се запечатват за зимата, но сега можете да се спасите от топлината. Само трябва да облепите не рамката, а стъклото със светлоотразително фолио. То лесно се отстранява в края на топлия сезон, без да оставя следи по рамката.

Включете аспиратора. Ако топлината е вече навлязла в жилището, може да включите аспиратора. Той ще изтегли част от горещия въздух и ще стане по-лесно да се диша. Без аспиратор в горещо време е по-добре да не готвите. Ако нямате такъв, тогава е по-добре да готвите след 22:00 часа, когато въздухът вече е хладен и можете да отворите прозореца.

Отопление и охлаждане - видове термопомпи

Овлажнявайте въздуха. Влагата от въздуха, утаяваща се върху кожата, охлажда великолепно. Но за целта в жилището трябва да има оптимална влажност - 40-60%. Ако е по-висока, топлината се понася по-трудно. За да следите влажността, ще ви е необходим хигрометър – малко устройство, което често се продава заедно с автоматичните овлажнители. Именно с тях е най-лесно да постигнат желаните показатели, а модерните устройства и поддържат определена стойност на влажността.

Превърнете вентилатора в климатик. Вентилаторът охлажда добре в горещо време, но ефектът от използването му може да бъде подобрен. Най-лесният начин да получите достатъчно хладен въздушен поток е да поставите бутилки с лед до вентилатора. Все пак е по-добре да не пускате тази комбинация през нощта, докато спите. Не е препоръчително да окачвате мокър чаршаф върху вентилатора, това може да причини неизправности в работата му.

В зоната на умерения климат твърде силната жега не трае дълго. Можете да живеете удобно и без климатик, като използвате тези похвати в най-горещите дни.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес