Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се наспите добре: 4 съвета за съжителство със съпруг, който хърка

21 юни 2024, 05:10 часа

Има няколко неща, които са по-лоши от това да не се наспиш добре през нощта. Да се справяте с безсънието е едно, но проблемът става още по-неприятен, когато можете да погледнете от другата страна на леглото и да видите, че причината за вашето безсъние е хъркането - и похъркването.

Реклама

Още: Открийте изненадващите ползи от черешите – яжте повече и се насладете

За хората, които не хъркат, споделянето на едно легло с хъркащ човек може да стане толкова лошо, че двойките просто да решат да спят в отделни стаи. Не може да се отрече, че това е ефективен вариант, но има и няколко други метода, които можете да опитате, за да облекчите нощното хъркане на партньора и да помогнете на всички да получат заслужената доза сън (а може би и малко прегръдка).

Уверете се, че чаршафите ви са чисти

Според Националната фондация за съня неща като прах и животински пърхот по чаршафите може да са причина за обостряне на алергиите на партньора ви. Тези алергени след това причиняват възпаление на носните пътища и водят до хъркане през нощта. Ако се уверите, че чаршафите ви са чисти, а също така почиствате често с прахосмукачка и намалявате потенциалните причинители на алергии по възможно най-добрия начин, има надежда, че това ще помогне за намаляване на хъркането. Това е добре да се има предвид, ако партньорът ви има сезонни алергии, които можете да предвидите.

Опитайте да изтеглите приложения за телефона

Има няколко приложения, които се занимават с този често срещан проблем със съня. Можете да опитате да маскирате хъркането на партньора с приложения за бял шум или да го помолите да опита други приложения, които проследяват и засягат проблема.

Повдигнете възглавниците на партньора си

Независимо дали ще натрупате много възглавници, ще ги подпрете с допълнителни одеяла или ще инвестирате в клиновидна възглавница против хъркане, идеята е да поставите главата му под ъгъл, който помага да се поддържат носните пътища чисти. Това може да попречи и на езика да се върне обратно в гърлото и по този начин да предизвика хъркане.

Вземете топка за тенис

Това е може би най-глупаво звучащият метод, но в действителност е доста гениален. Всеки, който се е опитвал да преобърне дълбоко спящия си (и хъркащ) партньор настрани, само за да го накара упорито да се върне в същото положение по гръб, може да се възползва от този трик. Просто прикрепете топка за тенис към гърба на тениската на партньора си, с която той спи. Когато се преобърне по гръб, той ще почувства дискомфорт и ще се върне към спане настрани, независимо колко е намусен.

Още: Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Ако подозирате, че причината за хъркането на партньора ви е сънна апнея, той непременно трябва да се прегледа при лекаря си и да обсъдите възможностите. Бръмченето на апарата е много по-тихо от повечето хъркания, но също така може да бъде заглушено много по-лесно, отколкото ако някой спи през своето шумно хъркане.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес