Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете дали имате мускулна треска или друга травма

21 март 2022, 12:14 часа

Ако тренирате професионално даден спорт, вие рядко получавате т.нар. „мускулна треска“, характеризираща се с поносима (но нерядко и остра) болка в областта на съответна мускулна група. Това е така, защото сте наясно, доколко да натоварвате мускулите, без опасност да попаднете в плен на „мускулната треска“. Подобно е положението и при активно спортуващите аматьори, които по-често претоварват мускулите си, било ръководени от прекомерни амбиции, било поради променлив тренировъчен ритъм.

При тренировки с подчертано интензивен характер тези две групи спортуващи е нормално да почувстват известен дискомфорт, който обикновено преминава след 1-2 денонощия. Претоварването може да има обаче и по-сериозни травматични последици като разтягане на сухожилия или/и мускулни групи, а когато то е с продължителност от няколко седмици до месеци, може да се получи т.нар. постравматична артроза (загуба на хрущялна тъкан). Коефицентът на травматизъм е най-висок при трениращите вдигане на тежести, и е най-нисък – при плуване и гребане.

При това положение е от съществено значение, след изтичане на първите 72 часа от появата на болка, да се потърси консултация със специалист – травматолог, който да определи дали всичко е наред в опорно-двигателния апарат. А и вие сами може да прецените това, ако са налице следните характерни признаци.

Първо, можете точно, в границите на до 2 cm2, да локализирате болката, която се появява при наличие на травма в съответното място, най-често свързана с разтежение на мускул или сухожилие. При мускулната треска болката е тъпа и е трудна за точно фиксиране.

Второ, болката ви е едностранна по отношение симетрията на тялото, докато при мускулната треска се засягат значителен обем мускулни групи, почти винаги – и от двете страни на тялото

Трето, при претрениране е напълно възможно да изпитвате и едностранна болка в групи мускули, която е обаче трудно определяема и по-скоро прилича на неприятно изтръпване. За да се справите с проблема, трябва просто да снижите интензивността на тренировките, без обаче да нарушавате тяхната периодичност.

Четвърто, изчакайте да минат не по-малко от 72 часа, откакто сте получили болка или напрежение в мускулите, която предполагате, че е резултат от поредица интензивни тренировки или/и прекъсване на тренировъчния цикъл по някаква причина. Едва след като минат 5 – 6 дни от появата на болката е целесъобразно да потърсете консултация с травматолог, доколко може да се касае за някакво травматично увреждане.

Пето, появила се болка в мускулни групи не ви възпира да продължавате тренировките си, но редуцирайки тяхната интензивност. Очаквате, след като сте загрели добре тялото си, болката да затихне, както би следвало, ако е била резултат от мускулна треска. Ако вместо това обаче, болката се усилва, то посетете незабавно спортния си лекар.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес