Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че вашият домашен любимец остарява?

31 юли 2024, 11:00 часа

Всеки би искал домашният му любимец да живее възможно най-дълго и да е непрекъснато в добро здраве. За съжаление и те стареят така, както и ние. Няма панацея за това. Затова трябва да сме добре запознати с реалното състояние на нашия любимец и да сме му полезни с действията си.

Възрастните животни имат по-бавен метаболизъм, споделя ветеринарен лекар. Домашните любимци, както и техните собственици, са склонни да остаряват. Но при четириногите този процес започва по различно време. При някои - на 7 години (кучетата), а при други едва на 10. Във всеки случай, това е естествен процес.

9 лайфхака за спасяване на вашите домашни любимци от прегряване

Как да разберете дали вашият домашен любимец остарява?

Ако сте внимателни към поведението на вашия домашен любимец, можете да забележите първите признаци на промени, които говорят красноречиво за остаряване. Например:

·       промени в обичайното поведение: кучето няма желание да излезе на разходка, а котката вече не ви събужда сутрин и не скача по шкафовете;

·       по-малък интерес към игри, които домашният любимец е харесва доскоро;

·       проява на тъга;

·       намален апетит;

·       честа дрямка.

Такива животни губят мускулна маса, отбеляза специалистът. Това е неизбежно, както и при хората.

И се случва така, че пухкавият любимец остава активен, апетитът му не се променя, но теглото му рязко намалява. Това показва дисбаланс в енергийния баланс, което води до крайно изтощение.

Кой домашен любимец се гледа най-лесно?

При по-възрастните животни метаболизмът в организма се забавя и настъпват дегенеративни промени във вътрешните органи, настъпват промени на ниво клетки, на ниво тъкани, клетъчен геном, обясняват учените.

Какво да правим в подобен случай?

Специалистът препоръчва още при първите тревожни симптоми да заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар. И като започнете от 7-годишна възраст, преминете медицински преглед във ветеринарна клиника.

За животни има много тестове и изследвания, които ви позволяват да разберете състоянието на тялото и да идентифицирате проблемите на ранен етап. Така ще можете да реагирате навреме, ако има здравословен проблем.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес