Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да проверим яйцата дали са пресни

25 април 2024, 19:15 часа
Реклама

Яйцата - изпълнени с можество полезни хранителни вещества, са основен компонент в множество от нашите любими ястия и рецепти. Но как можем да бъдем сигурни, че яйцата, които използваме са свежи и безопасни за консумация? В тази статия ще разгледаме няколко лесни метода за проверка на свежестта на яйцата.

Реклама

Яжте по 5-6 пъдпъдъчи яйца на ден - но как да разберете, че са пресни?

Потопяне във вода

Един от най-популярните и лесни начини за проверка на яйца е чрез потопяне във вода. Процедурата е проста - просто потопете яйцето в съд със студена вода и наблюдавайте реакцията му. Ако яйцето потъне и остане на дъното на съда, то е свежо. Въпреки това, ако се наклони или изплува, това е признак, че е по-старо.

яйца

Счупване и визуална инспекция

Друг метод за проверка на яйцата е чрез тяхното счупване и визуална инспекция на съдържанието им. Когато счупите яйцето, ако белтъкът и жълтъкът се разтекат, това е ясен признак за по-стар продукт. В свежите яйца белтъкът е плътен, а жълтъкът е издут. Тази методика е бърза и ефективна за оценка на свежестта на яйцата.

Фермер каза как лесно да проверим дали са пресни кокошите яйца

Звуков тест

Последният метод, който можем да използваме, е звуковият тест. Просто разклатете яйцето близо до ухото си и следете за звукови сигнали. Ако чуете плискащ звук, това е признак, че вътрешността на яйцето е повредена и е проникнал въздух в него, което е индикация за старост.

С тези лесни трикове можете да се уверите, че винаги използвате най-качествените и свежи продукти във вашата кухня. Не забравяйте да следвате съветите за съхранение и да изхвърляте яйца, които са извън срока си на годност. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес