Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да приготвим най-сочните кюфтета на скара?

12 август 2024, 11:45 часа

Лятото е сезонът на джапанките, огнените залези, солените морски води, прохладната планина, безгрижието, биричката или коктейла, споделен с приятели, цацата, вкусена направо с ръце, и кротко димящите скарички, готови да нахранят всички, събрали се около тях.

Месото на скара е лятна класика, подобно на бирата и цацата, като кюфтетата и кебапчетата, традиционни за страната ни, са предпочитани през топлите месеци от годината пред пържолите, които оставяме за зимата. Но докато месото можем да го мариноваме и да се насладим на сочността му, как да приготвим най-сочните кюфтета на скара остава загадка за много любители на скарата.

Вижте съветите, тайните и хитрите трикове, споделени от майсторите на скарата, за да бъдете готови да изненадате всички на следващото лежерно следобедно скара парти в задния двор, със сочни кюфтета, достойни за черна престилка, сякаш приготвени в луксозен многозвезден ресторант.

Най-сочните кюфтета на скара – ето как да ги приготвите

-          Майсторите на сочни кюфтета съветват да добавите вода по време на омесването на каймата. Около 300 мл вода за килограм кайма са достатъчни, за да се придаде сочност на кюфтетата на скара.

-          За да не хване каймата кора, докато отлежава в хладилника, и да останат сочни кюфтетата след приготвянето им на скара, важно е да бъде опакована във фолио и тогава прибрана. Ако я оставите „гола“ студът със сигурност ще изпие влагата ѝ и сочността на кюфтетата, които ще приготвяте от нея, ще остане мираж. А ако се чудите защо е нужно каймата да престои в хладилника, веднага ще ви кажем – това е една от тайните на вкусните кюфтета на скара.

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

В случай, че пропуснете тази стъпка, няма да се овкуси добре каймата, тъй като подправките няма да имат време да отделят от аромата си. Няма как да оставите това да се случи извън хладилника през лятото, тъй като има риск каймата да се развали от високите градуси и да си създадете куп здравословни проблеми при консумацията на кюфтетата.

-          Преразгледайте и отношението си към месенето на каймата, ако мечтаете за сочни кюфтета на скара. Месете дълго, отделете достатъчно време за това, за да поднесете най-сочните кюфтета на скара. Стане ли каймата при месене „на конци“, тя е готова за отлежаване в хладилника. За неповторим вкус добавете и щипка захар към каймата – тайната съставка на по-добрите майстори на кюфтетата на скара.

-          Сочните кюфтенца не трябва да са сухи, сочни кюфтенца от постно месо не може да получите – твърдят шеф готвачите и смело добавят… сланинка към каймата. Мазничкото превръща обикновените кюфтета в най-сочните кюфтета на скара.

-          Тайната на най-сочните кюфтета на скара се крие и в подготовката на скарата. Скарата не трябва да е суха, а обработена, намазана, преди да сложите кюфтетата върху нея, като най-добре е омазняването да става с парче сланинка, но може да използвате и растителна мазнина. Важно е и скарата да е предварително загрята, тя трябва да е гореща, когато поставите кюфтетата върху нея, за да не съхнат и губят от сочността си по време на загряването на скарата.

Тези 4 тънкости при пържене на кюфтета ги правят страшно меки и сочни

-          Докато приготвяте кюфтетата на скарата, не ги натискайте и притискайте с шпатулата към нея – вреден навик, който не работи за сочността им. Оформянето на кюфтетата следва да е приключило, преди да ги метнете на скарата. Притискането ще доведе до изтичане на сока им, поради което няма да се радвате на сочни кюфтета.

-          Бъдете внимателни и при самото печене, за да останат сочни кюфтетата. Тайната се крие в запечатване на кюфтетата от едната страна до златисто за 5-6 минути, а след това и от другата. Приготвени по този начин, кюфтетата на скара запазват сочността си.

Както виждате няма една-единствена тайна за сочни кюфтета на скара. Важно е всичко – от каймата и омесването ѝ през подготовката на скарата до изпичането. Не пропускайте и поднасянето, макар да няма общо с това сочни ли са кюфтенцата. Гарнитурата, салатата и бирата са златна класика за барбекюто със сочни вкусотии на скара.     

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес