Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнете напуканите пети: Краката ви ще бъдат красиви и здрави

29 септември 2024, 18:30 часа

Напуканите пети са често срещан проблем за хората, които прекарват цял ден на крака. Грубата и напукана кожа на стъпалата не само не изглежда естетически, но и причинява дискомфорт при ходене. Ето няколко народни начини за борба с грубите пети

Още: Как да се преборим с напуканите пети?

Петролатум
Вазелинът омекотява отлично петите. Мехлемът се нанася върху стъпалата два пъти дневно - сутрин и вечер. Вазелинът се втрива в кожата до пълното му абсорбиране, след което се обуват чорапи. Ефектът ще бъде забележим след няколко дни.
Ябълкови обливания
Ефективно средство срещу пукнатини е обливане с настъргани ябълки или лук. Суровината се настъргва на ситно ренде, увива се в дебел плат и се нанася върху петата. Отгоре се поставя найлонова торбичка и се фиксира с лейкопласт. Облеклото се прилага през цялата нощ, а на сутринта петите се измиват с пяна от омекналата кожа.
Зелеви листа
Зелевите листа също се използват като обливане за омекотяване на петите. Петите се намазват с мед и след това се нанасят зелеви листа. Отгоре те се закрепват с чорап или бинт. С тази превръзка се спи цяла нощ.
Картофени обелки и ленено семе
Смесете равни количества картофени обелки и ленено семе. Поставят се в тенджера, добавят се вода и се варят до получаването на гъста каша. Охладете леко сместа и потопете краката си в нея за 15-20 минути. След това избършете кожата на петите си с пенза и намажете с йод.
Translated with DeepL.com (free version)

 

Вана за крака

Ваните за крака омекотяват кожата и облекчават уморените крака, премахват грапавините и пукнатините по стъпалата. Разтворите със сода (1 с.л. на 1 л вода), морска сол (2 с.л. на 1 л вода) или водороден пероксид (4 с.л. на 1 л вода) са ефективни срещу пукнатини. Накиснете краката си в топла вода в продължение на 20-30 минути и търкайте с пемза. Колкото по-груба е кожата, толкова повече вещество трябва да разтворите във водата.

Още: Нанесете тази храна върху петите, след 15 минути ще бъдат гладки като на бебе

Вазелин

Вазелинът омекотява отлично петите. Мехлемът се нанася върху стъпалата два пъти дневно - сутрин и вечер. Вазелинът се втрива в кожата до пълното му абсорбиране, след което се обуват чорапи. Ефектът ще бъде забележим след няколко дни.

Ябълкови компреси

Ефективно средство срещу пукнатини е компресът с настъргани ябълки или лук. Суровината се настъргва на ситно ренде, увива се в дебел плат и се нанася върху петата. Отгоре се поставя найлонова торбичка и се фиксира с лейкопласт. Компресът се прилага през цялата нощ, а на сутринта петите се измиват.

Още: Компрес от лук помага за болки в петите

Зелеви листа

Зелевите листа също се използват като компрес за омекотяване на петите. Петите се намазват с мед и след това се покриват зелеви листа. Отгоре те се закрепват с чорап или бинт. С тази превръзка се спи цяла нощ.

Картофени обелки и ленено семе

Смесете равни количества картофени обелки и ленено семе. Поставят се в тенджера, добавят се вода и се варят до получаването на гъста каша. Охладете леко сместа и потопете краката си в нея за 15-20 минути. След това минете кожата на петите си с пемза и намажете с йод.

 

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес