Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем неприятната миризма в пералната машина

15 август 2024, 12:38 часа

Справянето с лошата миризма в пералната машина може да бъде неприятно преживяване, но с няколко лесни стъпки можете да се справите с проблема и да запазите прането си свежо. Лошата миризма често е резултат от натрупване на мухъл, плесен, остатъци от перилни препарати или застояла вода. Предлагаме ви изчерпателно ръководство за премахване на неприятните миризми и поддържане на пералната машина в отлична форма.

1. Почистете барабана и уплътнението

Започнете с почистване на барабана на пералната си машина. С течение на времето в барабана могат да се натрупат сапунени мърсотии, мръсотия и плесен, които допринасят за появата на неприятни миризми. Избършете вътрешността със смес от равни части вода и бял оцет. За по-упорити остатъци използвайте паста, направена от сода за хляб и вода.

Уверете се, че сте влезли във всички кътчета, особено около гуменото уплътнение, което уплътнява вратата. Тук често се натрупват плесени и мухъл, така че старателното почистване е от съществено значение. За допълнителна почистваща сила можете да използвате лек разтвор на белина, но не забравяйте да изплакнете обилно след това.

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

2. Пуснете цикъл за почистване

Повечето съвременни перални машини разполагат с цикъл за почистване, предназначен специално за справяне с миризмите и остатъците. Проверете ръководството на машината, за да разберете как да активирате този цикъл. Обикновено ще трябва да добавите препарат за почистване на перални машини, който се предлага в повечето магазини за хранителни стоки, или да използвате комбинация от сода за хляб и оцет. Изсипете почистващия препарат или сместа в дозатора за перилен препарат и стартирайте цикъла с празен барабан. Този процес помага да се разтворят остатъците и да се убият бактериите и плесените във вътрешността на машината.

3. Поддържайте канализацията и филтъра

Често срещан източник на неприятни миризми е запушеният дренаж или филтър. Много перални машини имат филтър, разположен в долната предна част на машината. Проверете в ръководството си за инструкции как да получите достъп до него и да го почистите. Запушеният филтър може да задържи мъх, косми и други отпадъци, което води до неприятни миризми. По подобен начин се уверете, че маркучът за източване е свободен от прегъвания и препятствия. Ако водата не се оттича правилно, тя може да се застоява и да допринесе за неприятни миризми.

4. Дръжте вратата отворена

След всяко пране оставяйте вратата на пералната машина отворена за известно време, за да може вътрешността ѝ да изсъхне напълно. Държането на вратата затворена задържа влагата вътре, създавайки идеална среда за развитие на плесени и мухъл. Изсушаването на машината помага да се предотвратят тези проблеми и да се запази свежият мирис на пералнята.

5. Използвайте правилния перилен препарат

Използването на твърде много перилен препарат или на неправилен вид препарат може да доведе до прекомерно натрупване на сапунени пясъци. Винаги спазвайте препоръките на производителя. Обмислете използването на високоефективни детергенти, ако имате високоефективна пералня, тъй като те са разработени така, че да произвеждат по-малко пяна и да намаляват остатъците.

6. Редовна поддръжка

Извършвайте редовна поддръжка, за да предотвратите бъдещи миризми. Това включва почистване на чекмеджето за перилни препарати, проверка за евентуални течове и от време на време пускане на цикъл с гореща вода с чаша бял оцет, за да поддържате машината чиста. Освен това редовно проверявайте и почиствайте гумените уплътнения и гарнитури.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес